Katajanmarjojen vaikutus ginin makuun
Wist, Wilhelm (2018)
Wist, Wilhelm
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018111917519
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018111917519
Tiivistelmä
Tämä insinöörityö tehtiin Helsingin Tislaamolle. Työn tarkoituksena oli tutkia eri katajanmarjapitoisuuksien sekä uutosajan ja -vahvuuden vaikutusta ginin makuun. Tehtyjen tisleiden pohjana oli tislaamon oman ginin eli Helsinki Dry Ginin resepti, jota työssä hieman muunneltiin. Tislaamo pystyy hyödyntämään tämän työn tuloksia omassa tuotekehityksessään.
Työssä käydään läpi Helsinki Dry Ginin raaka-aineita, erilaisia ginityyppejä sekä ginin valmistusta. Lisäksi tutkitaan tisleiden aromikomponentteja kaasukromatografilla. Työssä on hyödynnetty internetlähteitä, kirjallisuutta sekä suullista tietoa.
Työ tehtiin pääasiassa Helsingin Tislaamon tiloissa Helsingin Teurastamolla sekä Metropolia Ammattikorkeakoulun Myyrmäen toimipisteen laboratorioissa.
Työn lopussa järjestettiin Metropolian elintarvikelaboratoriossa aistinvarainen tutkimus, johon osallistui 24 henkilöä. Tutkimuksen tarkoituksena oli löytää miellyttävin näyte kolmesta erilaisesta tutkimussarjasta. Näytteet tislattiin uutteesta, jotka sisälsivät vain vettä, etanolia ja katajanmarjoja, joten testi tulisi tulevaisuudessa järjestää uudelleen kaikkien ainesosien kera, mutta työn tuloksia voi pitää suuntaa antavina.
Työssä käydään läpi Helsinki Dry Ginin raaka-aineita, erilaisia ginityyppejä sekä ginin valmistusta. Lisäksi tutkitaan tisleiden aromikomponentteja kaasukromatografilla. Työssä on hyödynnetty internetlähteitä, kirjallisuutta sekä suullista tietoa.
Työ tehtiin pääasiassa Helsingin Tislaamon tiloissa Helsingin Teurastamolla sekä Metropolia Ammattikorkeakoulun Myyrmäen toimipisteen laboratorioissa.
Työn lopussa järjestettiin Metropolian elintarvikelaboratoriossa aistinvarainen tutkimus, johon osallistui 24 henkilöä. Tutkimuksen tarkoituksena oli löytää miellyttävin näyte kolmesta erilaisesta tutkimussarjasta. Näytteet tislattiin uutteesta, jotka sisälsivät vain vettä, etanolia ja katajanmarjoja, joten testi tulisi tulevaisuudessa järjestää uudelleen kaikkien ainesosien kera, mutta työn tuloksia voi pitää suuntaa antavina.