Luomukeruutuotanto ja luomukeruualueiden perustaminen
Editoija
Järvelä, Marja-Liisa
Tiermas, Mervi
Oulun ammattikorkeakoulu, Oamk
2019
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-597-187-6
https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-597-187-6
Tiivistelmä
Suomalaisten keruutuotteiden ja luomukeruutuotteiden kysyntä kasvaa niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Tarjonnan kasvattaminen edellyttää luomuraaka-aineen saatavuuden kehittämistä, johon kuuluu olennaisena osana luomukeruualan laajentaminen.
Keruutuotteita ovat luonnonvaraisesti kasvavat kasvit ja niiden osat, joita voidaan kerätä joko jokamiehenoikeuksilla tai maanomistajan luvalla. Niitä hyödynnetään esimerkiksi elintarvike-, rehu-, kosmetiikka- ja lääketeollisuuden raaka-aineena, koristekäytössä sekä osana erilaisia palveluja. Villinä luonnossa kasvavia raaka-aineita ja niistä jalostettuja tuotteita ei voida markkinoida ja myydä luomuna, ellei keruualuetta ole liitetty luomuvalvontaan.
Luomukeruutuotantoon liittyvä viranomaisohjeistus uudistettiin vuoden 2018 aikana ja tässä koontijulkaisussa avataan uudistuksen vaikutuksia luomukeruutuotantoon ja luomukeruualueiden perustamiseen: Mikä on luomukeruualue? Miten luomukeruualue perustetaan? Miksi keruualueen luomusertifiointi kannattaa? Mitkä ovat keruutuotetoimijoiden roolit, vastuut ja velvollisuudet?
Keruutuotteita ovat luonnonvaraisesti kasvavat kasvit ja niiden osat, joita voidaan kerätä joko jokamiehenoikeuksilla tai maanomistajan luvalla. Niitä hyödynnetään esimerkiksi elintarvike-, rehu-, kosmetiikka- ja lääketeollisuuden raaka-aineena, koristekäytössä sekä osana erilaisia palveluja. Villinä luonnossa kasvavia raaka-aineita ja niistä jalostettuja tuotteita ei voida markkinoida ja myydä luomuna, ellei keruualuetta ole liitetty luomuvalvontaan.
Luomukeruutuotantoon liittyvä viranomaisohjeistus uudistettiin vuoden 2018 aikana ja tässä koontijulkaisussa avataan uudistuksen vaikutuksia luomukeruutuotantoon ja luomukeruualueiden perustamiseen: Mikä on luomukeruualue? Miten luomukeruualue perustetaan? Miksi keruualueen luomusertifiointi kannattaa? Mitkä ovat keruutuotetoimijoiden roolit, vastuut ja velvollisuudet?