Karpalon ja mustaherukan kuivatus osmoosikäsittelyä hyödyntäen
Auvinen, Kristiina; Tauriainen, Reeta; Väisänen, Jaana (2021)
Auvinen, Kristiina
Tauriainen, Reeta
Väisänen, Jaana
Oulun ammattikorkeakoulu, Oamk
2021
Tiivistelmä
Artikkelissa kerrotaan selvityksestä, jossa tavoitteena oli tuottaa energiaa säästävä kuivatustekniikka hitaasti kuivuville vahakuorisille ja mehukkaille marjoille. Selvityksessä tutkittiin mustaherukan ja karpalon osmoosikuivausta yhdistettynä erilaisiin esikäsittelymenetelmiin. Kehitetyn esikäsittely-, sokeriliotus- ja konvektiokuivausreseptin avulla saatiin hyvänmakuisia lopputuotteita, joiden valmistuksen energiankulutus alitti selvästi perinteisen kuivatusmenetelmän. Alipaine- ja sokerikäsittelyn yhdistelmän osalta olisi aihetta jatkotutkimuksiin.