Kannattavuuden sekä tuloksen suunnittelu tilausravintolatoiminnassa: tulosbudjetin ja hinnoittelutyökalun laatiminen Virpiniemen Syke -ravintolalle
Hautanen, Maria (2021)
Hautanen, Maria
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021110219182
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021110219182
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli luoda liiketoiminnan kokonaiskannattavuutta tukeva hinnoittelulaskuri sekä tulosbudjetti vuosille 2022–2024 toimeksiantajan liiketoiminnan kehityksen ja kasvun tueksi. Opinnäytetyön toimeksiantajana toimi oululainen ravintola-kahvila Virpiniemen Syke.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsitellään sisäisen laskentatoimen sekä budjetoinnin perusteita sekä niiden merkitystä ravintolaliiketoiminnassa. Lisäksi teoriaosuudessa perehdytään ravintolaliiketoiminnan erityispiirteisiin, toimialan kannattavuuteen Suomessa sekä ravintolaliiketoiminnan tulostekijöihin. Teoriaosuudessa käsitellään lopuksi toimeksiantajan toimintaympäristöä ja liiketoimintaa sekä tilaisuuden tai tapahtuman erityispiirteitä ravintolaliiketoiminnassa sekä niiden hinnoittelussa huomioitavia tekijöitä.
Opinnäytetyön toiminnallisessa osuudessa laaditaan toimeksiantajayritykselle tulosbudjetti vuosille 2022–2024. Tulosbudjetin perustana käytettiin sekä toimialan keskimääräisiä tilinpäätöstietoja että yhtiön taloustietoja soveltuvin osin. Toinen opinnäytetyön konkreettinen lopputulos on tilaisuuksien hinnoittelun tueksi laadittu Excel-pohjainen laskuri, jonka avulla yritys voi hinnoitella erilaisia asiakastilaisuuksia kokonaiskustannusten pohjalta. Laskuriin on luotu valmiiksi kaksi erityyppistä asiakastilaisuutta, lounas- ja kahvitarjoilukokonaisuus sekä juhlavampi päivällispaketti. Lopuksi pohdintaosuudessa tehdään kehitysehdotuksia opinnäytetyöprosessin aikana tehtyjen havaintojen ja laskelmien pohjalta.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsitellään sisäisen laskentatoimen sekä budjetoinnin perusteita sekä niiden merkitystä ravintolaliiketoiminnassa. Lisäksi teoriaosuudessa perehdytään ravintolaliiketoiminnan erityispiirteisiin, toimialan kannattavuuteen Suomessa sekä ravintolaliiketoiminnan tulostekijöihin. Teoriaosuudessa käsitellään lopuksi toimeksiantajan toimintaympäristöä ja liiketoimintaa sekä tilaisuuden tai tapahtuman erityispiirteitä ravintolaliiketoiminnassa sekä niiden hinnoittelussa huomioitavia tekijöitä.
Opinnäytetyön toiminnallisessa osuudessa laaditaan toimeksiantajayritykselle tulosbudjetti vuosille 2022–2024. Tulosbudjetin perustana käytettiin sekä toimialan keskimääräisiä tilinpäätöstietoja että yhtiön taloustietoja soveltuvin osin. Toinen opinnäytetyön konkreettinen lopputulos on tilaisuuksien hinnoittelun tueksi laadittu Excel-pohjainen laskuri, jonka avulla yritys voi hinnoitella erilaisia asiakastilaisuuksia kokonaiskustannusten pohjalta. Laskuriin on luotu valmiiksi kaksi erityyppistä asiakastilaisuutta, lounas- ja kahvitarjoilukokonaisuus sekä juhlavampi päivällispaketti. Lopuksi pohdintaosuudessa tehdään kehitysehdotuksia opinnäytetyöprosessin aikana tehtyjen havaintojen ja laskelmien pohjalta.