Työohjeiden päivittäminen leikkaustyöpisteeseen patologian laboratoriossa: HUS Diagnostiikkakeskus, Kuvantaminen ja Patologia, Meilahden patologian laboratorio
Vartiainen, Yuliya (2021)
Vartiainen, Yuliya
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021112421558
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021112421558
Tiivistelmä
Histologia on patologian osa-alue, joka tutkii erilaisten kudosnäytteiden rakenteita ja muutoksia. Diagnostiikka tapahtuu pääasiassa mikroskopoiden ja perustuu solujen ja kudosten morfologisiin muutoksiin. Jotta kudosnäytteen voi tutkia mikroskooppisesti, se täytyy esikäsitellä ja prosessoida. Histologinen laboratorioprosessi kattaa kudosnäytteen käsittelyn, jonka vaiheita ovat vastaanotto, kudoksen käyntiinpano, kudoskuljetus, valu, leikkaus ja värjäys. Käsittelyprosessin lopputuloksena syntyy ohuita histologisia leikkeitä mikroskopointia varten. Toimeksiantajana opinnäytetyössä oli HUSLAB eli Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin laboratorio. Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli päivittää vanhentuneet työohjeet ja tuottaa ajantasainen, helposti luettava ja ymmärrettävä tietopaketti Meilahden patologisen laboratorion histologisen näyteprosessin kudosnäytteiden leikkauspisteeseen. Työohjeen tavoitteena oli edistää työntekijöiden ammattitaitoa, sillä voidaan varmistaa, että työ vastaa laboratorion laatukriteereitä. Työn kohderyhmänä olivat Meilahden patologian laboratorion työntekijät. Työohje on perehdytysmateriaali uusille työntekijöille ja ohjeistusmateriaalina harjoitteluun tuleville opiskelijoille. Opinnäytetyön tuotoksena muodostui kudosnäytteiden leikkaustyöpisteen työohje. Se on kahdeksantoista sivuinen kokonaisuus, johon sisältyy leikkaustyöpisteessä työskentelevän tehtävät, työn kulku työpisteessä, yleiset ja näytetyyppikohtaiset leikkausohjeet, erikoistutkimukset ja kudosblokkien käsittelyohje. Nykyaikainen patologian toiminta on kehittyvä prosessi, jotta työntekijöiden ammattitaito pysyy yllä, työohjeen on oltava laadukas ja ajantasainen. Jatkotutkimusaiheena voisi kehittää ja yhdenmukaista Meilahden patologian laboratorion muiden työpisteiden työohjeita, kuten kudosnäytteiden valu- ja värjäystyöpisteiden työohjeet.