Selvitys ERG -tunnustuksen vaikutuksista sen saaneilla alueilla
Pelkonen, Nea; Puumalainen, Tuovi (2021)
Pelkonen, Nea
Puumalainen, Tuovi
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021122090200
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021122090200
Tiivistelmä
Ruokamatkailu on globaalisti kasvava trendi, jolla on potentiaalia kasvattaa myös tuntemattomampien alueiden matkailuvirtoja, keskittyen alueen kulttuurillisten ominaispiirteiden esilletuomiseen. Opinnäytetyön tavoite oli selvittää European Region of Gastronomy -tunnustuksen vaikuttavuutta ruokamatkailun sekä kohdealueen kehittymisen kannalta. Tunnustus on verrattain uusi, joten vastaavaa tutkimusta ei ole aiemmin tehty.
Opinnäytetyön teoreettinen osio rakentui tunnustukseen liittyvään termistöön kuten ruokamatkailu, gastronomia, vaikuttavuus, verkostoituminen, vastuullisuus ja kehitystyö.
Tutkimuksen toteutti IGCAT-järjestö sähköpostitse tehtynä lomakehaastatteluna, jonka he lähettivät kaikille tunnustuksen saaneiden alueiden yhteyshenkilöille. Vastaajia oli yhteensä 11. Analysoimme IGCAT-järjestön toteuttamaa kyselytutkimusta, jossa haluttiin selvittää tunnustuksen tuomia vaikutuksia alueelle juhlavuoden jälkeen. Analysointimenetelmänä käytimme teemoittelua, jonka pohjalta nostimme esille tulleita kehitysideoita.
Vastauksista kävi ilmi tunnustuksen eniten lisänneen alueen näkyvyyttä ja tunnettuutta ruokamatkailun kohteena. Alueet kokivat verkostoitumisen yhdeksi tärkeimmistä hyödyistä, mitä tunnustus on tuonut alueelle.
Tutkimuksen tulokset myötäilevät paljon sitä, mihin IGCAT-järjestö pyrkii ERG-tunnustuksella; lisäämään tietoisuutta vastuullisesta matkailusta ja ruoasta, vahvistaa paikallista ylpeyttä ja identiteettiä sekä kasvattaa tietoisuutta alueesta ruokamatkailukohteena. Analysoinnin tuloksena voi sanoa, että European Region of Gastronomy -tunnustus tuo alueille monia eri hyötyjä, eli tunnustuksen hakeminen on alueille kannattavaa ruokamatkailun kehittämisen kannalta.
Opinnäytetyön teoreettinen osio rakentui tunnustukseen liittyvään termistöön kuten ruokamatkailu, gastronomia, vaikuttavuus, verkostoituminen, vastuullisuus ja kehitystyö.
Tutkimuksen toteutti IGCAT-järjestö sähköpostitse tehtynä lomakehaastatteluna, jonka he lähettivät kaikille tunnustuksen saaneiden alueiden yhteyshenkilöille. Vastaajia oli yhteensä 11. Analysoimme IGCAT-järjestön toteuttamaa kyselytutkimusta, jossa haluttiin selvittää tunnustuksen tuomia vaikutuksia alueelle juhlavuoden jälkeen. Analysointimenetelmänä käytimme teemoittelua, jonka pohjalta nostimme esille tulleita kehitysideoita.
Vastauksista kävi ilmi tunnustuksen eniten lisänneen alueen näkyvyyttä ja tunnettuutta ruokamatkailun kohteena. Alueet kokivat verkostoitumisen yhdeksi tärkeimmistä hyödyistä, mitä tunnustus on tuonut alueelle.
Tutkimuksen tulokset myötäilevät paljon sitä, mihin IGCAT-järjestö pyrkii ERG-tunnustuksella; lisäämään tietoisuutta vastuullisesta matkailusta ja ruoasta, vahvistaa paikallista ylpeyttä ja identiteettiä sekä kasvattaa tietoisuutta alueesta ruokamatkailukohteena. Analysoinnin tuloksena voi sanoa, että European Region of Gastronomy -tunnustus tuo alueille monia eri hyötyjä, eli tunnustuksen hakeminen on alueille kannattavaa ruokamatkailun kehittämisen kannalta.