Terveelliset elintavat edistävät syöpää sairastavan potilaan elämänlaatua ja kuntoutusta
Hiekkavirta, Emmi; Junttola, Iida; Lapinkangas, Milka; Lämsä, Ella; Mikkola, Jenna; Marttila-Tornio, Kaisa (2021)
Hiekkavirta, Emmi
Junttola, Iida
Lapinkangas, Milka
Lämsä, Ella
Mikkola, Jenna
Marttila-Tornio, Kaisa
Oulun ammattikorkeakoulu
2021
Tiivistelmä
Syöpää sairastavat kohtaavat sairautensa myötä fyysisiä, henkisiä ja sosiaalisia haasteita, jotka voivat heikentää elämänlaatua jopa vuosia hoitojen päättymisen jälkeen. Terveellisillä elintavoilla, kuten liikunnalla, ravitsemuksella ja unella, voidaan merkittävästi vaikuttaa syöpää sairastavien kokonaisvaltaiseen terveyteen hoitojen aikana ja niiden jälkeen. Terveellisten elintapojen tukeminen ja terveyden edistäminen onkin tärkeää syöpää sairastavien kuntoutuksessa. Syöpään sairastuneiden suuri määrä asettaa haasteita terveydenhuollolle, kun tavoitteena on varmistaa syöpäsairauden aikana ja sen jälkeen niin fyysisesti, psyykkisesti kuin sosiaalisestikin täysipainoinen elämä. Terveydenhuollon ammattilaisilla tulisi olla tarvittava tietotaito ja työkalut syöpää sairastavien terveyden edistämistyöhön.