Meijerirakennuksen muuttaminen tislaamokäyttöön
Turula, Joel (2021)
Turula, Joel
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202202132410
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202202132410
Tiivistelmä
Interest in distilling has increased in the 21st century, and new distilleries are registered in Valvira's permit register every year. Suitable facilities are a prerequisite for distillery operations, and this thesis is part of a study in which a distillery operating in northern Ostrobothnia identifies potential new production facilities for its operations.
The aim of this thesis was to find out the suitability of a dairy built in the early 20th century for use as a distillery and to prepare a procedure suggestion. The work dealt with the requirements set for the building as a distillery from the point of view of legislation and regulations. The work deliberates all the permit requirements for distillery operations and the general requirements that are a prerequisite for passing the permit process.
The work proceeded by dealing with laws and regulations that are important for the goal, which were then interpreted to map the technical requirements of the building. A survey was made for the building which was the subject of the change of use. All the information obtained was later used to draw new floor plans and structure types for the building. Finally, the procedure suggestion was made using the collected data and legislations.
The result of the work was a procedure suggestion, which includes the recommended measures and minimum requirements for converting the building to a distillery.
Based on the information gathered and the measures mentioned in the procedure suggestion, the planning of the renovation work on the dairy building will be continued with the preparation of cost estimates and thorough condition surveys. Kiinnostus tislaamotoimintaa kohtaan on lisääntynyt 2000-luvulla, ja uusia tislaamoita rekisteröidään Valviran luparekisteriin vuosittain.
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää 1900-luvun alussa rakennetun meijerin soveltuvuutta tislaamokäyttöön ja laatia muutoksen toteuttamiselle toimenpide-ehdotus. Työssä käsiteltiin tislaamotoiminnan asettamia vaatimuksia rakennukselle lainsäädännön ja asetusten näkökulmasta. Lisäksi työssä käsiteltiin tislaamotoiminnan luvanvaraisuutta ja yleisiä vaatimuksia, jotka ovat edellytyksenä lupaprosessin läpäisemiseksi.
Työssä edettiin käsittelemällä tavoitteen kannalta tärkeät lait ja asetukset, joita tämän jälkeen tulkittiin rakennuksen teknisten vaatimusten kartoittamiseksi. Käyttötarkoituksen muutoksen kohteena olevalle rakennukselle tehtiin kartoituskäynti, jonka perusteella rakennukselle laadittiin pohjapiirustus ja rakennetyypit. Lopuksi toimenpide-ehdotus toteutettiin kerättyä aineistoa ja lainsäädäntöä hyödyntäen.
Työn lopputuloksena saatiin toimenpide-ehdotus, joka pitää sisällään suositellut toimenpiteet ja vähimmäisvaatimukset rakennuksen muuttamiseksi tislaamokäyttöön. Kerättyjen tietojen ja toimenpide-ehdotuksessa mainittujen toimenpiteiden perusteella meijerirakennuksen muutostyön suunnittelua jatketaan rakennusosien kustannusarvioiden laatimisella ja perusteellisilla kuntotutkimuksilla.
The aim of this thesis was to find out the suitability of a dairy built in the early 20th century for use as a distillery and to prepare a procedure suggestion. The work dealt with the requirements set for the building as a distillery from the point of view of legislation and regulations. The work deliberates all the permit requirements for distillery operations and the general requirements that are a prerequisite for passing the permit process.
The work proceeded by dealing with laws and regulations that are important for the goal, which were then interpreted to map the technical requirements of the building. A survey was made for the building which was the subject of the change of use. All the information obtained was later used to draw new floor plans and structure types for the building. Finally, the procedure suggestion was made using the collected data and legislations.
The result of the work was a procedure suggestion, which includes the recommended measures and minimum requirements for converting the building to a distillery.
Based on the information gathered and the measures mentioned in the procedure suggestion, the planning of the renovation work on the dairy building will be continued with the preparation of cost estimates and thorough condition surveys.
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää 1900-luvun alussa rakennetun meijerin soveltuvuutta tislaamokäyttöön ja laatia muutoksen toteuttamiselle toimenpide-ehdotus. Työssä käsiteltiin tislaamotoiminnan asettamia vaatimuksia rakennukselle lainsäädännön ja asetusten näkökulmasta. Lisäksi työssä käsiteltiin tislaamotoiminnan luvanvaraisuutta ja yleisiä vaatimuksia, jotka ovat edellytyksenä lupaprosessin läpäisemiseksi.
Työssä edettiin käsittelemällä tavoitteen kannalta tärkeät lait ja asetukset, joita tämän jälkeen tulkittiin rakennuksen teknisten vaatimusten kartoittamiseksi. Käyttötarkoituksen muutoksen kohteena olevalle rakennukselle tehtiin kartoituskäynti, jonka perusteella rakennukselle laadittiin pohjapiirustus ja rakennetyypit. Lopuksi toimenpide-ehdotus toteutettiin kerättyä aineistoa ja lainsäädäntöä hyödyntäen.
Työn lopputuloksena saatiin toimenpide-ehdotus, joka pitää sisällään suositellut toimenpiteet ja vähimmäisvaatimukset rakennuksen muuttamiseksi tislaamokäyttöön. Kerättyjen tietojen ja toimenpide-ehdotuksessa mainittujen toimenpiteiden perusteella meijerirakennuksen muutostyön suunnittelua jatketaan rakennusosien kustannusarvioiden laatimisella ja perusteellisilla kuntotutkimuksilla.