Vanhuksen ravitsemuksen kehittäminen tehostetussa palveluyksikössä
Mäenpää, Sirpa (2022)
Mäenpää, Sirpa
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202203153552
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202203153552
Tiivistelmä
Tällä opinnäytetyöllä selvennettiin ravitsemuksen merkitystä ikäihmisillä ja rakennemuunneltujen ruokien soveltuvuutta osana vanhusten ravitsemusta. X palvelukeskus on ikääntyneiden hoivakoti, joka tuottaa hoivapalvelun lisäksi ateriapalveluja, jossa toimin itse kokkina. Opinnäytetyön avulla XX kunta voi kehittää moniammatillista yhteistyötä ravitsemuksen parissa. Tietoperustana käytettiin Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ikääntyneiden ruokasuosituksia. Lisäksi on avattu asiakaskeskeisyyttä viitekehyksessä.
Opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää vanhuksen ravitsemusta tehostetussa palveluyksikössä. Kirjallisuuden avulla selvitin ihmisen kehossa tapahtuvat muutokset ikääntyessä ja näiden vaikutuksen ruokailuun. Selvitin pitkäaikaissairauksien vaikutukset ravitsemukseen ja ravitsemushoitoon, päivittäen ne X keittiöllä ajantasaiseksi. Tutkimusmenetelminä käytettiin havain nointia, haastattelua ja kokeilevaa kehittämistä. Kokeilin helposti toteutettavaa sosiaalista yhteydenpitoa ruokailutilanteessa tehostetun hoivayksikön ja ulkopuolisen yhteisön välille. Lopuksi kokeilujen kautta kehitin sileää sosemaista ruokaa.
Asiakaskyselyn mukaan X:n asukkaat ovat yleisti ottaen tyytyväisiä saamaansa ruokaan. X:n hoivahenkilökunnan huomioiden mukaan ruokalistan suunnitteluun tarvitaan muutosta kohti perinteisempiä ruokia. Yhteydenpidon lisääminen videoyhteyden avulla ruokailussa koettiin hyväksi ratkaisuksi sekä omaisten että hoivahenkilökunnan mukaan. Rakennemuunneltujen ruokien suunnittelu vaatii etukäteissuunnittelua ja selkeitä reseptejä ravitsemuspalveluilta. Opinnäytetyössä tuotiin selvyyttä ravintolisien käyttöön.
Opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää vanhuksen ravitsemusta tehostetussa palveluyksikössä. Kirjallisuuden avulla selvitin ihmisen kehossa tapahtuvat muutokset ikääntyessä ja näiden vaikutuksen ruokailuun. Selvitin pitkäaikaissairauksien vaikutukset ravitsemukseen ja ravitsemushoitoon, päivittäen ne X keittiöllä ajantasaiseksi. Tutkimusmenetelminä käytettiin havain nointia, haastattelua ja kokeilevaa kehittämistä. Kokeilin helposti toteutettavaa sosiaalista yhteydenpitoa ruokailutilanteessa tehostetun hoivayksikön ja ulkopuolisen yhteisön välille. Lopuksi kokeilujen kautta kehitin sileää sosemaista ruokaa.
Asiakaskyselyn mukaan X:n asukkaat ovat yleisti ottaen tyytyväisiä saamaansa ruokaan. X:n hoivahenkilökunnan huomioiden mukaan ruokalistan suunnitteluun tarvitaan muutosta kohti perinteisempiä ruokia. Yhteydenpidon lisääminen videoyhteyden avulla ruokailussa koettiin hyväksi ratkaisuksi sekä omaisten että hoivahenkilökunnan mukaan. Rakennemuunneltujen ruokien suunnittelu vaatii etukäteissuunnittelua ja selkeitä reseptejä ravitsemuspalveluilta. Opinnäytetyössä tuotiin selvyyttä ravintolisien käyttöön.