Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Turun ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Käyttörajattu kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Turun ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Käyttörajattu kokoelma)
  • Näytä viite

Suoliston mikrobiomin ja aivojen vuorovaikutus masennus-ahdistus -oireiston yhteydessä

Tuusa, Sari (2022)

 
Avaa tiedosto
Tuusa_Sari.pdf (266.8Kt)
Lataukset: 

Rajattu käyttöoikeus / Restricted access / Tillgången är begränsad
Tuusa, Sari
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022111322567
Tiivistelmä
Suoliston mikrobiomin vuorovaikutusta aivojen kanssa on tutkittu viime vuosikymmeninä kiivaasti. Suurelle yleisölle asti tästä tiedepiirien kiinnostuksen kohteesta on tihkunut kuitenkin vain vähän tietoa. Terveellisen ruokavalion vaikutusta suoliston hyvinvointiin on sen sijaan kyllä käsitelty mediassa niin paljon, että suomalaiset eivät varmastikaan ole välttyneet kuulemasta kuinka tärkeää on syödä riittävästi kuituja, jotta ”vatsa toimisi”. Nyt meidän kaikkien olisi hyvä hetki alkaa miettiä, miten suolistomme mikrobisto voi, sillä hyvinvoiva, koostumukseltaan terve suolen mikrobiomi (eli kaikki suolen sisältämät mikrobit), näyttää tutkimusten mukaan olevan yhteydessä parempaan terveydentilaan, ja vieläpä parempaan henkiseen terveyteen. Ajatus suolistosta ruokaa sulattavana putkena, joka loppuu peräaukkoon, on todellakin aikansa elänyt. Tutkijat arvioivat, että suolistossa elää noin 1000 eri bakteerilajia, joista suurin osa on vaarattomia, monet hyödyllisiä, mutta jotkut taas runsastuessaan terveydelle vahingollisia. Monia eri bakteerilajeja sisältävä suolistofloora näyttää vahvistavan immuunijärjestelmää, ja suojaavan monilta kroonisilta hyvinvointisairauksilta. On havaittu että runsaskuituinen ja fermentoitu ruoka voi olla suoja jopa mielenterveyshäiriöitä vastaan. Tähän on päädytty tutkimuksissa, joissa havaittiin autismista, ADHDsta, masennuksesta, ahdistuksesta, Alzhaimerin-, MS-, ja Parkinsonin taudista kärsivillä suoliston mikrobiflooran olevan yksipuolisempi ja sisältävän enemmän haitallisia bakteereja kuin terveiden ihmisten suoliston mikrobiomi. On opittu myös ymmärtämään paitsi terveyttä edistävän ruokavalion, niin myös sen sisältämän pro- ja prebioottien monimutkaisia vaikutusmekanismeja suoli-aivoakselin toimintaan. Ulosteen siirtämistä terveeltä henkilöltä osaksi suolistosairaan potilaan suolen mikrobiflooraa käytetään jo nyt Clostridium difficilen aiheuttaman ripulin hoidossa. Tulevaisuudessa tästä toivotaan hoitomuotoa muihinkin suolisto-ongelmiin, ja mahdollisesti laajemminkin suoli-aivoakselin häiriintyneen toiminnan parantamiseen. Tässä artikkelissa pohditaan suolen mikrobiomi-aivot -akselin merkitystä lähinnä osana ahdistus- ja masennusoireilua, koska tämä on uusi ja mielenkiintoinen näkökulma psyykkisen oireilun kehittymiseen.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Käyttörajattu kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste