Omavalvontasuunnitelman päivitys Harjavalta Transport konsernille
Vahtera, Heidi (2022)
Vahtera, Heidi
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022113025240
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022113025240
Tiivistelmä
Kaikilla elintarvikealalla toimivilla yrityksillä on omavalvontavelvoite, joka tarkoittaa, että yrityksellä on oltava jokin järjestelmä, jonka avulla yritys pystyy tunnistamaan ja hallitsemaan toimintaansa liittyviä vaaroja. Helpointa omavalvontavelvoitteen täyttäminen on laatimalla kirjallinen omavalvontasuunnitelma, jossa selkeästi kuvataan yrityksen omaan toimintaan liittyvät vaarat ja miten näitä vaaroja hallitaan.
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli perehtyä elintarvikelainsäädäntöön ja omavalvontaan elintarvikkeiden varastoinnin sekä elintarvikekuljetusten näkökulmasta. Opinnäytetyön tavoitteena oli päivittää Harjavalta Transport konsernille elintarvikekuljetusten sekä elintarvikevaraston omavalvontasuunnitelmat. Opinnäytetyö toteutettiin kehittämistyönä, jossa yhteistyössä toimeksiantajan kanssa kehitettiin toimeksiantajalle elintarvikelainsäädännön mukaiset ja toimeksiantajan tarpeisiin aiempaa paremmin soveltuvat omavalvontasuunnitelmat.
Työn tuotoksena syntyi ulkoasultaan yhteneväiset omavalvontasuunnitelmat, joissa on elintarvikelain näkökulmasta katsottuna kaikki tarpeellinen tieto. Omavalvontasuunnitelmat ovat myös toimeksiantajan asettamien tavoitteiden mukaisia. Omavalvontasuunnitelmat ovat helposti muokattavissa lainsäädännön tai toimeksiantajan oman toiminnan muuttuessa.
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli perehtyä elintarvikelainsäädäntöön ja omavalvontaan elintarvikkeiden varastoinnin sekä elintarvikekuljetusten näkökulmasta. Opinnäytetyön tavoitteena oli päivittää Harjavalta Transport konsernille elintarvikekuljetusten sekä elintarvikevaraston omavalvontasuunnitelmat. Opinnäytetyö toteutettiin kehittämistyönä, jossa yhteistyössä toimeksiantajan kanssa kehitettiin toimeksiantajalle elintarvikelainsäädännön mukaiset ja toimeksiantajan tarpeisiin aiempaa paremmin soveltuvat omavalvontasuunnitelmat.
Työn tuotoksena syntyi ulkoasultaan yhteneväiset omavalvontasuunnitelmat, joissa on elintarvikelain näkökulmasta katsottuna kaikki tarpeellinen tieto. Omavalvontasuunnitelmat ovat myös toimeksiantajan asettamien tavoitteiden mukaisia. Omavalvontasuunnitelmat ovat helposti muokattavissa lainsäädännön tai toimeksiantajan oman toiminnan muuttuessa.