Virtaussytometrin käyttöönotto ja oluen laadunvarmistusmenetelmän laadinta
Leppänen, Joni (2023)
Leppänen, Joni
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023053016286
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023053016286
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aihe oli BD FACSCanto II virtaussytometrin käyttöönotto ja oluen laadunvarmistusmenetelmän kehitys. Tavoitteena oli luoda laitteelle pikaohje ja laadunvarmistusmenetelmä, jolla voidaan toistettavasti havaita hiivoja ja mahdollisia pilaajabakteereja Turun ammattikorkeakoulussa valmistetusta oluesta.
Virtaussytometria on menetelmä, joka mittaa samanaikaisesti useita solujen ja partikkelien fysikaalisia ominaisuuksia, kuten kokoa, granulaarisuutta ja fluoresenssia. Virtaussytometri koostuu kolmesta pääjärjestelmästä. Nestejärjestelmä kuljettaa yksittäiset partikkelit lasersäteelle, optinen järjestelmä ohjaa ja kerää partikkeleista sironneen valon. Elektroninen järjestelmä muuntaa kerätyt signaalit muotoon, jota voidaan analysoida tietokoneella.
Näytteet ajettiin BDFACSCanto II virtaussytometrillä kahteen kertaan ja parametrejä säädettiin tuloskuvaajien perusteella. Tuloksena näytteistä pystyttiin havaitsemaan toistettavasti hiiva- ja bakteeripopulaatioita.
Virtaussytometria on menetelmä, joka mittaa samanaikaisesti useita solujen ja partikkelien fysikaalisia ominaisuuksia, kuten kokoa, granulaarisuutta ja fluoresenssia. Virtaussytometri koostuu kolmesta pääjärjestelmästä. Nestejärjestelmä kuljettaa yksittäiset partikkelit lasersäteelle, optinen järjestelmä ohjaa ja kerää partikkeleista sironneen valon. Elektroninen järjestelmä muuntaa kerätyt signaalit muotoon, jota voidaan analysoida tietokoneella.
Näytteet ajettiin BDFACSCanto II virtaussytometrillä kahteen kertaan ja parametrejä säädettiin tuloskuvaajien perusteella. Tuloksena näytteistä pystyttiin havaitsemaan toistettavasti hiiva- ja bakteeripopulaatioita.