Lean-ajattelun soveltaminen elintarviketuotannossa
Varjonen, Mona (2023)
Varjonen, Mona
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023060622238
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023060622238
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä tutkittiin Lean-ajattelua ja sen soveltamismahdollisuuksia kastiketuotannon kehittämisessä. Lean-johtamisen hyödyntämistä haluttiin tutkia kohdeyrityksen päivittäisen työskentelyn johtamisessa ja prosessien parantamisessa monipuolisesti, joten kehittämistyötä tehtiin monia eri menetelmiä käyttäen.
Lean-ajattelun mukaiseen tuotannon kehittämiseen tutustuttiin tutkimalla teoriatietoa useista näkökulmista. Työssä perehdyttiin Lean-ajatteluun ja sen taustaan, tuotannon prosessien parantamisessa käytettäviin Lean-menetelmiin sekä strategiaan ja Lean-periaatteiden mukaiseen johtamiseen. Esiin nostettiin prosessimuotoiseen elintarviketuotantoon soveltuvia menetelmiä.
Työn käytännönosiossa kehityskohteiksi valittiin monipuolisesti eri aiheita. Valmistusprosessiin haluttiin tehdä parannuksia, joilla työskentely helpottuisi ja virheiden mahdollisuus vähentyisi. Tuotantomäärät ja -aikataulut päätettiin tarkistaa toimitusvarmuuden takaamiseksi ja tasaisesti jakautuvan työmäärän varmistamiseksi. Tuotantotilaan kaivattiin selkeää järjestystä, ja siivoustyötä oli tarpeen kehittää. Tavoitteeksi otettiin myös päivittäisen työnjohdon kehittäminen, jatkuvan parantamisen lisääminen poikkeamien hallintaa tehostamalla ja koko henkilöstön osaamisen kehittäminen.
Työn tuloksena saatiin uusia ja päivitettyjä käytäntöjä sekä niitä tukemaan tehtyjä ohjeita ja lomakkeita. Resepteihin ja tuotantolaitteiden valmistusohjelmiin tehtiin muutoksia, jotka nopeuttavat työtä ja vähentävät hävikkejä. Tuotantosuunnitelmaa varten saatiin uusi lomake, jossa viikkokohtaisesti tasatut tuotantomäärät on lajiteltu tuotantolaitteiden mukaisesti. Tilojen siisteyttä ja järjestystä parannettiin ja siivousaikatauluja muutettiin. Päivittäistä johtamista ja tiedonkulkua lisättiin palaverikäytännöillä sekä suuren ilmoitustaulun ja mittareiden avulla. Myös vuororaporttilomake päivitettiin. Poikkeamien hallintaa tehostettiin poikkeamapalaverien ja uudistetun lomakkeen avulla. Henkilökunnan osaamista kehitettiin ja yhteistyötä lisättiin.
Kaikki tehdyt kehitystoimenpiteet otettiin käyttöön, ja niillä todettiin olevan vaikutusta laatuun, virtaukseen ja päivittäiseen työskentelyyn. Lean-ajattelua saatiin lisättyä johtamiseen ja työkulttuuriin. This Master’s thesis examined Lean thinking and possibilities to apply it to develop sauce production. The development work wanted to be done using Lean methods versatile.
Lean thinking was introduced by studying theoretical knowledge from several perspectives. The thesis researched Lean thinking and its background, Lean methods used to improve production processes, and strategic management according to Lean principles. Methods suitable for the food processing industry were studied particularly.
In the empiric part of the work, a wide variety of topics were chosen as development targets. Some improvements wanted to be done to the manufacturing process to make working easier and reduce waste and errors. It was decided to check the production quantities and schedules to guarantee deliveries. A clear order was needed in the production area. The goal was also to develop daily work management and increase continuous improvement by making the management of deviations more efficient.
The result of the work was new and updated policies, as well as instructions and forms made to support them. Changes were made to recipes and manufacturing programs of the production equipments. A new form was received for the production plan, in which the weekly balanced production quantities are sorted according to the production equipments. Cleaning and order were improved. Daily management, information flow and management of deviations were increased with meeting practices and new information forms. Cooperation increased.
All the developments made were implemented and found to have an impact on quality, flow and daily working. Lean thinking was added to management and working culture.
Lean-ajattelun mukaiseen tuotannon kehittämiseen tutustuttiin tutkimalla teoriatietoa useista näkökulmista. Työssä perehdyttiin Lean-ajatteluun ja sen taustaan, tuotannon prosessien parantamisessa käytettäviin Lean-menetelmiin sekä strategiaan ja Lean-periaatteiden mukaiseen johtamiseen. Esiin nostettiin prosessimuotoiseen elintarviketuotantoon soveltuvia menetelmiä.
Työn käytännönosiossa kehityskohteiksi valittiin monipuolisesti eri aiheita. Valmistusprosessiin haluttiin tehdä parannuksia, joilla työskentely helpottuisi ja virheiden mahdollisuus vähentyisi. Tuotantomäärät ja -aikataulut päätettiin tarkistaa toimitusvarmuuden takaamiseksi ja tasaisesti jakautuvan työmäärän varmistamiseksi. Tuotantotilaan kaivattiin selkeää järjestystä, ja siivoustyötä oli tarpeen kehittää. Tavoitteeksi otettiin myös päivittäisen työnjohdon kehittäminen, jatkuvan parantamisen lisääminen poikkeamien hallintaa tehostamalla ja koko henkilöstön osaamisen kehittäminen.
Työn tuloksena saatiin uusia ja päivitettyjä käytäntöjä sekä niitä tukemaan tehtyjä ohjeita ja lomakkeita. Resepteihin ja tuotantolaitteiden valmistusohjelmiin tehtiin muutoksia, jotka nopeuttavat työtä ja vähentävät hävikkejä. Tuotantosuunnitelmaa varten saatiin uusi lomake, jossa viikkokohtaisesti tasatut tuotantomäärät on lajiteltu tuotantolaitteiden mukaisesti. Tilojen siisteyttä ja järjestystä parannettiin ja siivousaikatauluja muutettiin. Päivittäistä johtamista ja tiedonkulkua lisättiin palaverikäytännöillä sekä suuren ilmoitustaulun ja mittareiden avulla. Myös vuororaporttilomake päivitettiin. Poikkeamien hallintaa tehostettiin poikkeamapalaverien ja uudistetun lomakkeen avulla. Henkilökunnan osaamista kehitettiin ja yhteistyötä lisättiin.
Kaikki tehdyt kehitystoimenpiteet otettiin käyttöön, ja niillä todettiin olevan vaikutusta laatuun, virtaukseen ja päivittäiseen työskentelyyn. Lean-ajattelua saatiin lisättyä johtamiseen ja työkulttuuriin.
Lean thinking was introduced by studying theoretical knowledge from several perspectives. The thesis researched Lean thinking and its background, Lean methods used to improve production processes, and strategic management according to Lean principles. Methods suitable for the food processing industry were studied particularly.
In the empiric part of the work, a wide variety of topics were chosen as development targets. Some improvements wanted to be done to the manufacturing process to make working easier and reduce waste and errors. It was decided to check the production quantities and schedules to guarantee deliveries. A clear order was needed in the production area. The goal was also to develop daily work management and increase continuous improvement by making the management of deviations more efficient.
The result of the work was new and updated policies, as well as instructions and forms made to support them. Changes were made to recipes and manufacturing programs of the production equipments. A new form was received for the production plan, in which the weekly balanced production quantities are sorted according to the production equipments. Cleaning and order were improved. Daily management, information flow and management of deviations were increased with meeting practices and new information forms. Cooperation increased.
All the developments made were implemented and found to have an impact on quality, flow and daily working. Lean thinking was added to management and working culture.