NIR-analysaattorin validointi Oltermanni-juustolle
Ollila, Salla (2011)
Ollila, Salla
2011
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023091425813
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023091425813
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aiheena oli validoida Valio Oy:n Haapaveden tehtaan laboratorioon hankittu FoodScan Lab -NIR-analysaattori. Laitetta käytetään Oltermanni-juuston prosessinohjaukseen ja laadunvalvontaan. NIR-analysaattorilla voidaan samanaikaisesti mitata näytteen rasva-, kuiva-aine- ja suolapitoisuudet. NIR-analysaattori käyttää valon aallonpituuksia 700–2500 nm. Laite tarvitsee tuekseen vertailumenetelmät, joiden pohjalta siihen luodaan kalibroinnit ja joiden perusteella tiedetään, antaako laite oikeita tuloksia.
Validoinnissa tehtiin tasokorjaukset laitteella oleviin laitevalmistajan kalibroin-teihin jokaiselle juustolaadulle. Juustolaatuja oli neljä. Näytteitä kerättiin kol-mesta eri valmistusvaiheesta. Validoinnissa oli yhteensä mukana noin 650 näytettä. Näytteet olivat ajalta 26.9.2010–14.3.2011. Aluksi säädettiin tasoa noin 40 näytteen perusteella. Tämän jälkeen analysoitiin lisää näytteitä, joiden tuloksille tehtiin tilastollinen tarkastelu Minitab-ohjelmalla ja Excelillä. Ensin katsottiin, ovatko tulokset normaalisti jakautuneet. Sitten tehtiin regressioanalyysi ja parittainen t-testi. Tuloksille laskettiin toteutunut bias eli systemaattinen virhe. Satunnaisvirhe eli toistettavuus määritettiin laadunvarmistusnäytteen perusteella.
Laite saatiin validoitua niiltä osin, kuin oli tavoitteena. Systemaattinen virhe saatiin pienemmäksi kuin vertailumenetelmien mittausepävarmuus. Osaa juustolaaduista valmistetaan harvoin, joten niiden validointi jatkuu vielä. Yleisesti tulosten perusteella voidaan sanoa, että laitteella voidaan luotettavasti mitata juustonäytteen rasva- ja kuiva-ainepitoisuudet. Sen sijaan suolapitoisuus voidaan määrittää laitteella vain suuntaa antavasti.
Validoinnissa tehtiin tasokorjaukset laitteella oleviin laitevalmistajan kalibroin-teihin jokaiselle juustolaadulle. Juustolaatuja oli neljä. Näytteitä kerättiin kol-mesta eri valmistusvaiheesta. Validoinnissa oli yhteensä mukana noin 650 näytettä. Näytteet olivat ajalta 26.9.2010–14.3.2011. Aluksi säädettiin tasoa noin 40 näytteen perusteella. Tämän jälkeen analysoitiin lisää näytteitä, joiden tuloksille tehtiin tilastollinen tarkastelu Minitab-ohjelmalla ja Excelillä. Ensin katsottiin, ovatko tulokset normaalisti jakautuneet. Sitten tehtiin regressioanalyysi ja parittainen t-testi. Tuloksille laskettiin toteutunut bias eli systemaattinen virhe. Satunnaisvirhe eli toistettavuus määritettiin laadunvarmistusnäytteen perusteella.
Laite saatiin validoitua niiltä osin, kuin oli tavoitteena. Systemaattinen virhe saatiin pienemmäksi kuin vertailumenetelmien mittausepävarmuus. Osaa juustolaaduista valmistetaan harvoin, joten niiden validointi jatkuu vielä. Yleisesti tulosten perusteella voidaan sanoa, että laitteella voidaan luotettavasti mitata juustonäytteen rasva- ja kuiva-ainepitoisuudet. Sen sijaan suolapitoisuus voidaan määrittää laitteella vain suuntaa antavasti.