Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Oulun ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Käyttörajattu kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Oulun ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Käyttörajattu kokoelma)
  • Näytä viite

NIR-analysaattorin validointi Oltermanni-juustolle

Ollila, Salla (2011)

Avaa tiedosto
ollila_salla.pdf (1.238Mt)
Lataukset: 

Rajattu käyttöoikeus / Restricted access / Tillgången är begränsad
Ollila, Salla
2011
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023091425813
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aiheena oli validoida Valio Oy:n Haapaveden tehtaan laboratorioon hankittu FoodScan Lab -NIR-analysaattori. Laitetta käytetään Oltermanni-juuston prosessinohjaukseen ja laadunvalvontaan. NIR-analysaattorilla voidaan samanaikaisesti mitata näytteen rasva-, kuiva-aine- ja suolapitoisuudet. NIR-analysaattori käyttää valon aallonpituuksia 700–2500 nm. Laite tarvitsee tuekseen vertailumenetelmät, joiden pohjalta siihen luodaan kalibroinnit ja joiden perusteella tiedetään, antaako laite oikeita tuloksia.

Validoinnissa tehtiin tasokorjaukset laitteella oleviin laitevalmistajan kalibroin-teihin jokaiselle juustolaadulle. Juustolaatuja oli neljä. Näytteitä kerättiin kol-mesta eri valmistusvaiheesta. Validoinnissa oli yhteensä mukana noin 650 näytettä. Näytteet olivat ajalta 26.9.2010–14.3.2011. Aluksi säädettiin tasoa noin 40 näytteen perusteella. Tämän jälkeen analysoitiin lisää näytteitä, joiden tuloksille tehtiin tilastollinen tarkastelu Minitab-ohjelmalla ja Excelillä. Ensin katsottiin, ovatko tulokset normaalisti jakautuneet. Sitten tehtiin regressioanalyysi ja parittainen t-testi. Tuloksille laskettiin toteutunut bias eli systemaattinen virhe. Satunnaisvirhe eli toistettavuus määritettiin laadunvarmistusnäytteen perusteella.

Laite saatiin validoitua niiltä osin, kuin oli tavoitteena. Systemaattinen virhe saatiin pienemmäksi kuin vertailumenetelmien mittausepävarmuus. Osaa juustolaaduista valmistetaan harvoin, joten niiden validointi jatkuu vielä. Yleisesti tulosten perusteella voidaan sanoa, että laitteella voidaan luotettavasti mitata juustonäytteen rasva- ja kuiva-ainepitoisuudet. Sen sijaan suolapitoisuus voidaan määrittää laitteella vain suuntaa antavasti.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Käyttörajattu kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste