Lapin sesonkityöntekijöiden sitouttaminen hotelli- ja ravintola-alalla
Hurskainen, Heli (2023)
Hurskainen, Heli
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023092126115
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023092126115
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia toimeksiantajan asiakasyrityksessä työskentelevien työntekijöiden sitoutumista sesonkityöhön. Opinnäytetyössä tutkittiin myös sitä, mikä vaikuttaa työntekijän motivaatioon. Mitä voitaisiin tehdä tulevaisuudessa toisin, että saataisiin työntekijät tulemaan myös seuraavalle sesongille töihin.
Valitsin opinnäytetyön aiheen henkilökohtaisen kiinnostuksen ja omien kokemuksieni pohjalta, sekä toimeksiantajan asiakasyritys halusi myös selvittää, miten saadaan hyvät työntekijät pysymään talossa jatkossakin.
Työntekijän sitouttaminen alkaa jo rekrytoinnissa. Sitoutunut työntekijä on tehokas, motivoitunut, aikaansaava, eikä etsi jatkuvasti uutta työpaikkaa.
Opinnäytetyön tutkimusmenetelmänä käytettiin laadullista tutkimusta. Lisäksi haastateltiin asiakasyrityksen työntekijöitä. Haastatteluiden avulla saatiin selvyyttä mitkä asiat työpaikalla toimii ja missä on vielä parannettavan varaa. Tavoitteena oli löytää motivaatioon ja sitouttamiseen vaikuttavia tekijöitä sekä kehitysehdotuksia. Tulosten perusteella työntekijät ovat pääsääntöisesti tyytyväisiä työhön ja työsuhde-etuihin, kehitettävää kuitenkin löytyy palautteenannossa. Työntekijöiden mielestä sitouttavimmat tekijät ovat palkka, työkaverit, Lapin luonto sekä työsuhde-edut. Työpaikkana lähes kaikki pystyivät suosittelemaan asiakasyritystä.
Kehitysehdotuksena tutkimuksen pohjalta voitaisiin ottaa lähtöhaastattelu tai työtyytyväisyyskysely käyttöön jo työsuhteen aikana, eikä työsuhteen lopussa.
Valitsin opinnäytetyön aiheen henkilökohtaisen kiinnostuksen ja omien kokemuksieni pohjalta, sekä toimeksiantajan asiakasyritys halusi myös selvittää, miten saadaan hyvät työntekijät pysymään talossa jatkossakin.
Työntekijän sitouttaminen alkaa jo rekrytoinnissa. Sitoutunut työntekijä on tehokas, motivoitunut, aikaansaava, eikä etsi jatkuvasti uutta työpaikkaa.
Opinnäytetyön tutkimusmenetelmänä käytettiin laadullista tutkimusta. Lisäksi haastateltiin asiakasyrityksen työntekijöitä. Haastatteluiden avulla saatiin selvyyttä mitkä asiat työpaikalla toimii ja missä on vielä parannettavan varaa. Tavoitteena oli löytää motivaatioon ja sitouttamiseen vaikuttavia tekijöitä sekä kehitysehdotuksia. Tulosten perusteella työntekijät ovat pääsääntöisesti tyytyväisiä työhön ja työsuhde-etuihin, kehitettävää kuitenkin löytyy palautteenannossa. Työntekijöiden mielestä sitouttavimmat tekijät ovat palkka, työkaverit, Lapin luonto sekä työsuhde-edut. Työpaikkana lähes kaikki pystyivät suosittelemaan asiakasyritystä.
Kehitysehdotuksena tutkimuksen pohjalta voitaisiin ottaa lähtöhaastattelu tai työtyytyväisyyskysely käyttöön jo työsuhteen aikana, eikä työsuhteen lopussa.