Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Oulun ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Käyttörajattu kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Oulun ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Käyttörajattu kokoelma)
  • Näytä viite

Kotimaiset marjat leipomoteollisuudessa

Paukkeri, Eeva-Leena (2012)

 
Avaa tiedosto
paukkeri_eevaleena.pdf (598.5Kt)
Lataukset: 

Rajattu käyttöoikeus / Restricted access / Tillgången är begränsad
Paukkeri, Eeva-Leena
2012
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023101227369
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö selvittää kotimaisten marjojen käyttöä leipomoteollisuudessa ja leipomoiden yhteistyötä marjantuottajien kanssa. Työn tarkoituksena on saada käsitystä siitä, mikä merkitys kotimaisilla marjoilla on leipomoyrityksille. Tavoitteena on selvittää mitä ja minkä verran kotimaisia marjoja käytetään leipomoyrityksissä, sekä millaisiin tuotteisiin niitä käytetään. Lisäksi tavoitteena on selvittää nykyistä yhteistyötä ja yhteistyöhalukkuutta leipomoyritysten ja marjantuottajien välillä.

Tämä työ noudattaa laadullista tutkimusmenetelmää ja suoritettiin haastattelumenetelmällä puhelinhaastatteluina. Tässä työssä haastateltiin pohjoissuomalaisia pieniä ja suuria leipomoyrityksiä, sekä marjanviljelijöitä. Työssä tutustuttiin kotimaisten marjojen taustoihin, kuten puutarhamarjoihin ja luonnonmarjoihin, sekä marjojen hankintaketjuun, käyttömuotoihin ja marjatuotteisiin. Tutkimusaineistona on käytetty aiheeseen liittyviä kotimaisia ja ulkomaisia artikkeleita, sekä tutkimustuloksia ja kirjallisuutta.

Haastattelujen avulla selvitettiin leipomoyritysten kotimaisten ja ulkomaisten marjojen käyttöä, millaisissa tuotteissa marjoja käytetään, marjojen hankintaa, lähellä tuotettujen marja-raaka-aineiden käyttöä, yhteistyötä ja yhteistyöhalukkuutta marjantuottajien kanssa, sekä mielipiteitä yhteistyöverkostosta. Haastattelujen avulla selvitettiin myös marjantuottajien yhteistyötä leipomoiden kanssa ja halukkuutta nykyistä paremmalle yhteistyölle. Lisäksi selvitettiin marjantuottajien näkökulmaa ja mielipiteitä yhteistyöverkostoon liittyen.

Tärkeimpänä johtopäätöksenä tutkimuksesta saatiin pienten ja suurten leipomoyritysten väliset näkemyserot kotimaisten marjojen käyttöön liittyen. Suuremmissa leipomoyrityksissä käytetään vain vähän kotimaista marjaa erityisesti korkeiden raaka-ainekustannusten vuoksi, kun taas pienemmät leipomoyritykset näkevät laadun ja kotimaisuuden tärkeämmäksi kriteeriksi. Haastattelujen avulla saatiin käsitystä haastateltavien suhteesta lähiruokaan ja kotimaisiin marjoihin. Tuloksista ilmeni, että kotimaisten marjojen käyttö leipomoyrityksissä on melko vähäistä. Leipomot kokivat kotimaisen marjan liian hintavana suuremmalle käytölle. Niin leipomot kuin marjantuottajat olivat molemmat kiinnostuneita verkostosta ja yhteistyöstä.

Näiden toimijoiden välisen yhteistyön haasteista ja kehittämisestä olisi tarvetta tehdä lisätutkimuksia. Myös kotimaisten marjojen saatavuuteen ja käyttöön liittyviä ongelmia, sekä haasteita voitaisiin tutkia tarkemmin.
 
This thesis clarifies the use of domestic berries in Northern Finland’s bakeries. The objective is to determine what and how much domestic berries are used in bakery products. The aim is to get understanding of the significance of domestic berries’ role in baking. In addition, interviews with berry farmers from Northern Finland were conducted. In addition the objective is also to determine the current co-operation and willingness to co-operate with bakery business and berry producers.

This thesis has been carried out in interview method. The interview focused on berry farmers and bakeries in Northern Finland were conducted. Wild berries and cultivated soft fruits in Finland were studied in this thesis. Additionally, in this thesis were examined both the acquisition and products of soft fruits. The research material has been domestic and foreign articles, as well as research findings and literature.

The interviews clarified the usage of products and purchase of domestic berries in bakeries. In addition, the raw materials which are locally produced near the bakeries were included. Berry farmers’ willingness to co-operate was taken into account as well as ideas and sentiments of the network. The most important conclusion of this thesis was the differences in smaller and larger baking companies. The larger baking companies use only little domestic berries because of the high raw material costs, while the smaller bakery companies see the quality and national origin an important criterion for use. The results disclosed that the use of domestic berries is relatively low in bakery companies. Bakeries experienced that domestic berries are too costly for greater use. As well berry producers as bakeries were both interested in co-operation and network.

Further research is needed to implement co-operation. Both the challenges and problems included in the use and availability of domestic berries should be investigated more.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Käyttörajattu kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste