Enterobakteerin määrittäminen elintarvikkeesta
Pesonen, Pia (2014)
Pesonen, Pia
2014
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023111429314
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023111429314
Tiivistelmä
Opinnäytetyö tehtiin Oulun seudun elintarvike- ja ympäristölaboratoriolle. Työn tarkoituksena oli määrittää enterobakteereita elintarvikkeesta ja samalla vertailla keskenään valmistajan kahta samanlaista elatusainetta, joiden koostumukset eroavat toisistaan. Elatusaineiden vertailu tehtiin, koska haluttiin vaihtaa käytössä olevan elatusaine toiseen.
Enterobakteerien määrittämisessä käytettiin kvantitatiivisia eli määrällisiä tutki-musmenetelmiä. Työssä tehtiin määrityksiä kuten suhteellinen oikeellisuus, spesifisyys, bakteerien kasvuindeksit, elatusaineen toistettavuus ja bakteeripi-toisuuden määritys.
Tulokset haluttiin saada mahdollisimman pian töiden tekemisen jälkeen, koska haluttiin tietää olisiko uusi elatusaine vanhaa parempi. Lopullisten tulosten tarkastelujen jälkeen voitiin todeta että uusi elatusaine voidaan ottaa käyttöön. Vertailussa todettiin myös että aiemmin käytössä ollut elatusaine antoi oikeat tulokset.
Enterobakteerien määrittämisessä käytettiin kvantitatiivisia eli määrällisiä tutki-musmenetelmiä. Työssä tehtiin määrityksiä kuten suhteellinen oikeellisuus, spesifisyys, bakteerien kasvuindeksit, elatusaineen toistettavuus ja bakteeripi-toisuuden määritys.
Tulokset haluttiin saada mahdollisimman pian töiden tekemisen jälkeen, koska haluttiin tietää olisiko uusi elatusaine vanhaa parempi. Lopullisten tulosten tarkastelujen jälkeen voitiin todeta että uusi elatusaine voidaan ottaa käyttöön. Vertailussa todettiin myös että aiemmin käytössä ollut elatusaine antoi oikeat tulokset.