Fermentoinnin skaalaus
Takarautio, Jari (2014)
Takarautio, Jari
2014
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023112130760
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023112130760
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä haluttiin tutkia fermentoinnin skaalausta kahden litran fermentorilta 10 litran fermentoriin sekä vertailla saadun Single strand binding-proteiinin (SSB) pitoisuuksia eri laitteilla. Työn tilaaja on Orion Diagnostica.
Työssä testataan kahden litran panossyöttöfermentoinnin metodin toimivuutta 10 litran fermentorilla ja mahdollisesti myös optimoidaan metodia. Fermentoin-nissa E.coli-bakteeri tuottaa haluttua SSB-proteiinia sytoplasmaan josta se saadaan kerättyä. Fermentori on Oulun ammattikorkeakoulun Biostat C-10-20 bioreactor. OAMK:n fermentorissa ei ole lisähapen syöttöä joten metodi ei ole täysin siirrettävissä fermentoriin hapensyötön osalta.
Lisäksi vertaillaan Experion- ja Blitz-laitteiden SSB-proteiinin pitoisuustuloksia. BLitz on uusi laite jota ei ole vielä testattu proteiinipitoisuuksien mittauksessa.
Työn perusteella metodi toimii 10 litran fermentorille hyvin, vaikka fermentorissa ei ollut lisähapen syöttöä. SSB-proteiinipitoisuudet ja tuottotasot pysyivät samalla tasolla tai parempina. Experionin ja BLitzin tuloksia vertailtaessa molemmat antavat melko samat proteiinipitoisuudet, joten BLitzillä voidaan myös määrittää SSB-proteiinipitoisuuksia.
Työssä testataan kahden litran panossyöttöfermentoinnin metodin toimivuutta 10 litran fermentorilla ja mahdollisesti myös optimoidaan metodia. Fermentoin-nissa E.coli-bakteeri tuottaa haluttua SSB-proteiinia sytoplasmaan josta se saadaan kerättyä. Fermentori on Oulun ammattikorkeakoulun Biostat C-10-20 bioreactor. OAMK:n fermentorissa ei ole lisähapen syöttöä joten metodi ei ole täysin siirrettävissä fermentoriin hapensyötön osalta.
Lisäksi vertaillaan Experion- ja Blitz-laitteiden SSB-proteiinin pitoisuustuloksia. BLitz on uusi laite jota ei ole vielä testattu proteiinipitoisuuksien mittauksessa.
Työn perusteella metodi toimii 10 litran fermentorille hyvin, vaikka fermentorissa ei ollut lisähapen syöttöä. SSB-proteiinipitoisuudet ja tuottotasot pysyivät samalla tasolla tai parempina. Experionin ja BLitzin tuloksia vertailtaessa molemmat antavat melko samat proteiinipitoisuudet, joten BLitzillä voidaan myös määrittää SSB-proteiinipitoisuuksia.