Perehdytysopas ravintola-alan yritykselle
Olamba N´Djeka, Ada (2023)
Olamba N´Djeka, Ada
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023121336887
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023121336887
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö toteutettiin toimeksiantona yhteistyössä tanskalaiselle yökerho toimijan Rekom Group Oy:n toimipisteelle Heidi´s Bier Bar Oulu. Opinnäytetyön tavoitteena oli luoda hyödyllinen, valmis ja helposti muokattavissa oleva perehdytysopas, jota käytetään jatkossa uusien työntekijöiden perehdyttämiseen ja vanhojen työntekijöiden osaamisen tukemiseen. Perehdytysoppaan tarkoituksena on saada perehdytyksestä jatkossa johdonmukaista ja tasa-arvoista. Toimeksiantajalla oli ennestään perehdytysopas, mutta se sisälsi paljon vanhentunutta tietoa, sekä oli kirjoitettu vapaamuotoisena tekstinä, jonka lisäksi yrityksen puolesta tarjoama perehdy-tysopas sisälsi tietoa, joita ei voi hyödyntää sillä Tanskan ja Suomen työlainsäädäntö eroaa toisistaan huomattavasti.
Opinnäytetyö koostuu teoreettisesta osuudesta, sekä toiminnallisesta osuudesta, joka on opin-näytetyön liitteenä. Opinnäytetyön tietoperusta muodostui suomenkielisistä painetuista kirjoista, sekä monista verkkolähteistä, jonka lisäksi aineistona on käytetty teemahaastatteluja ravintola-alalla, sekä toimeksiantajalla eri työtehtävissä toimivilta henkilöiltä.
Opinnäytetyön teoreettisessa osassa perehdytään ensin perehdytykseen käsitteenä, sen lain-säädäntöön, sekä perehdytyksen merkitykseen työntekijälle, työnantajalle ja minkälaista pereh-dytys on ravintola-alalla, jonka jälkeen tutkitaan perehdyttämisen eri malleja. Teoriaosuudessa määritellään aineiston pohjalta hyvän perehdyttäjän piirteet ja mitä se sisältää. Opinnäytetyön toiminnallisessa osuudessa luodaan perehdytysopas toimeksiantajalle. Opinnäytetyön tutkimuk-sellinen toteutus perustui kvalitatiiviseen eli laadulliseen tutkimukseen.
Opinnäytetyön tuloksena oli teoriaosuus, jossa käytiin kattavasti läpi perehdytyksen eri osa-alueet, sen merkitys työyhteisöön, sekä perehdyttämisen eri mallit ja mitä kuuluu hyvään perehdytykseen. Toiminnallisen osuuden tuloksena oli valmis helposti muokattavissa oleva kaikenkattava perehdytysopas toimeksiantajan käyttöön, jonka avulla uudet työntekijät perehdytetään, sekä toimii tukena vanhoille työntekijöille. Perehdytysopas varmistaa, että perehdytys on johdonmukaista ja tasa-arvoista.
Opinnäytetyö koostuu teoreettisesta osuudesta, sekä toiminnallisesta osuudesta, joka on opin-näytetyön liitteenä. Opinnäytetyön tietoperusta muodostui suomenkielisistä painetuista kirjoista, sekä monista verkkolähteistä, jonka lisäksi aineistona on käytetty teemahaastatteluja ravintola-alalla, sekä toimeksiantajalla eri työtehtävissä toimivilta henkilöiltä.
Opinnäytetyön teoreettisessa osassa perehdytään ensin perehdytykseen käsitteenä, sen lain-säädäntöön, sekä perehdytyksen merkitykseen työntekijälle, työnantajalle ja minkälaista pereh-dytys on ravintola-alalla, jonka jälkeen tutkitaan perehdyttämisen eri malleja. Teoriaosuudessa määritellään aineiston pohjalta hyvän perehdyttäjän piirteet ja mitä se sisältää. Opinnäytetyön toiminnallisessa osuudessa luodaan perehdytysopas toimeksiantajalle. Opinnäytetyön tutkimuk-sellinen toteutus perustui kvalitatiiviseen eli laadulliseen tutkimukseen.
Opinnäytetyön tuloksena oli teoriaosuus, jossa käytiin kattavasti läpi perehdytyksen eri osa-alueet, sen merkitys työyhteisöön, sekä perehdyttämisen eri mallit ja mitä kuuluu hyvään perehdytykseen. Toiminnallisen osuuden tuloksena oli valmis helposti muokattavissa oleva kaikenkattava perehdytysopas toimeksiantajan käyttöön, jonka avulla uudet työntekijät perehdytetään, sekä toimii tukena vanhoille työntekijöille. Perehdytysopas varmistaa, että perehdytys on johdonmukaista ja tasa-arvoista.