Hera : nykytrendit ja tulevaisuudennäkymät
Kinanen, Marlo (2023)
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023122038628
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023122038628
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä tarkasteltiin heran koostumusta ravinneaineena, sen hyötyjä ja haittoja, nykytrendejä eri teollisuuden alojen käytössä sekä sen mahdollisia tulevaisuuden mahdollisuuksia.
Luomalla kuva heran nykytilanteesta luo yhteyden sen luomien ongelmien skaalaan, ja antaa työkaluja sen tulevaisuuden käyttökohteiden avaamiseen. Opinnäytetyön teoriaosio toteutettiin kvalitatiivisena kirjallisuuskatsauksena. Aineistona työssä käytettiin laajasti aihetta käsitteleviä suomenja englanninkielisiä tutkimuksia, artikkeleja, kirjallisuutta sekä haastattelua. Aineistoa analysoitiin
sisällönanalyysimenetelmiä käyttäen.
Heran ravinnollista koostumusta havainnollistettiin erilaisten kuvien, ja tekstiviittausten avulla, ja
sen käsittelyprosessia kuvailtiin esimerkkien avulla. Myös heran käyttökohteen esitettiin erilaisten
esimerkkituotteiden, ja niitä tuottavien yritysten kautta. Esitettyjä käyttökohteita oli muun muassa
urheilujuoma, äidinmaidonkorvike sekä proteiinijäätelö.
Opinnäytetyön pohdinnassa todettiin, että heran nykytilanteessa on paljon parantamisen varaa, ja
siihen tarvitaan ratkaisuja monen eri ongelman ratkaisemiseksi. Hera aiheuttaa ongelmia ympästön
lisäksi sitä tuottaville yrityksille, sekä jätevettä puhdistaville laitoksille. Tutkimusongelma oli siis moniosainen, ja vaati katsausta monesta eri näkökulmasta. Opinnäytetyössä myös luotiin konsepti
heran käytön maksimointiin tarkoitetulle verkostolle, joka on vastuussa kaikesta heraan liittyvästä
toiminnasta kansallisella tasolla. Myös uusi heratuote konseptoitiin työn aikana.
Opinnäytetyön tuloksia voidaan hyödyntää osana ArcticFoodWhey- hankkeen laajempaa kehitystyötä herankäyttöön liittyen, sekä mahdollisia tulevaisuudessa syntyviä heratutkimuksia. Työn tuloksia voi myös verrata muihin tutkimuksiin osana isompaa selvitystä. In this thesis, the composition of whey as a nutrient, its advantages and disadvantages, current
trends in the use of different industries and its possible future possibilities were examined. By creating a clear picture of the current state of whey usage in different industries, we create an understanding of the scale of the problems it creates and provides tools for its future usage. The theory
part of the thesis was implemented as a qualitative literature review. Finnish and English language
studies, articles, literature and interviews dealing with the topic were widely used as material in the
work. The material was analyzed using content analysis methods.
The nutritional composition of whey was illustrated with the help of various pictures and text references, and its processing process was described with the help of examples. The use of whey was
also presented through various example products and the companies that produce them. Examples
of uses were various sports drinks, breast milk formula and protein ice cream.
In the reflection of the thesis, it was concluded that there is a lot of room for improvement in the
current situation of whey, and solutions are needed to solve many different problems. Whey causes
problems not only for inoculation, but also for the companies that produce it, as well as for
wastewater treatment facilities. The research problem was therefore multifaceted and required a
review from many different perspectives. The thesis also created a concept for a network intended
to maximize the use of whey, which is responsible for all activities related to whey at the national
level. A new whey product was also conceptualized during the work.
The results of the thesis can be used as part of the wider development work of the ArcticFoodWhey
project related to the use of whey, as well as possible future whey studies.
Luomalla kuva heran nykytilanteesta luo yhteyden sen luomien ongelmien skaalaan, ja antaa työkaluja sen tulevaisuuden käyttökohteiden avaamiseen. Opinnäytetyön teoriaosio toteutettiin kvalitatiivisena kirjallisuuskatsauksena. Aineistona työssä käytettiin laajasti aihetta käsitteleviä suomenja englanninkielisiä tutkimuksia, artikkeleja, kirjallisuutta sekä haastattelua. Aineistoa analysoitiin
sisällönanalyysimenetelmiä käyttäen.
Heran ravinnollista koostumusta havainnollistettiin erilaisten kuvien, ja tekstiviittausten avulla, ja
sen käsittelyprosessia kuvailtiin esimerkkien avulla. Myös heran käyttökohteen esitettiin erilaisten
esimerkkituotteiden, ja niitä tuottavien yritysten kautta. Esitettyjä käyttökohteita oli muun muassa
urheilujuoma, äidinmaidonkorvike sekä proteiinijäätelö.
Opinnäytetyön pohdinnassa todettiin, että heran nykytilanteessa on paljon parantamisen varaa, ja
siihen tarvitaan ratkaisuja monen eri ongelman ratkaisemiseksi. Hera aiheuttaa ongelmia ympästön
lisäksi sitä tuottaville yrityksille, sekä jätevettä puhdistaville laitoksille. Tutkimusongelma oli siis moniosainen, ja vaati katsausta monesta eri näkökulmasta. Opinnäytetyössä myös luotiin konsepti
heran käytön maksimointiin tarkoitetulle verkostolle, joka on vastuussa kaikesta heraan liittyvästä
toiminnasta kansallisella tasolla. Myös uusi heratuote konseptoitiin työn aikana.
Opinnäytetyön tuloksia voidaan hyödyntää osana ArcticFoodWhey- hankkeen laajempaa kehitystyötä herankäyttöön liittyen, sekä mahdollisia tulevaisuudessa syntyviä heratutkimuksia. Työn tuloksia voi myös verrata muihin tutkimuksiin osana isompaa selvitystä.
trends in the use of different industries and its possible future possibilities were examined. By creating a clear picture of the current state of whey usage in different industries, we create an understanding of the scale of the problems it creates and provides tools for its future usage. The theory
part of the thesis was implemented as a qualitative literature review. Finnish and English language
studies, articles, literature and interviews dealing with the topic were widely used as material in the
work. The material was analyzed using content analysis methods.
The nutritional composition of whey was illustrated with the help of various pictures and text references, and its processing process was described with the help of examples. The use of whey was
also presented through various example products and the companies that produce them. Examples
of uses were various sports drinks, breast milk formula and protein ice cream.
In the reflection of the thesis, it was concluded that there is a lot of room for improvement in the
current situation of whey, and solutions are needed to solve many different problems. Whey causes
problems not only for inoculation, but also for the companies that produce it, as well as for
wastewater treatment facilities. The research problem was therefore multifaceted and required a
review from many different perspectives. The thesis also created a concept for a network intended
to maximize the use of whey, which is responsible for all activities related to whey at the national
level. A new whey product was also conceptualized during the work.
The results of the thesis can be used as part of the wider development work of the ArcticFoodWhey
project related to the use of whey, as well as possible future whey studies.