Herkkuruokaa puusta : syötävien lahottajasienten viljely maatalouden sivuelinkeinona
Issakainen, Jouni (2015)
Issakainen, Jouni
Turun ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-216-579-4
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-216-579-4
Tiivistelmä
Julkaisussa kuvataan Syötävien lahottajasienten viljely maatalouden sivuelinkeinona -hanketta ja sen tuloksia. Kehityshankkeessa kokeiltiin luonnonvaraisten, puuta lahottavien ruokasienten viljelyä edullisin tekniikoin varsinaissuomalaisilla maatiloilla sekä selvitettiin sienituotteiden kaupallistamiseen liittyviä seikkoja. Uutena innovaationa sienten viljelyyn kehitettiin ns. vinopölkkymenetelmä sekä muovilaatikkoformaatti.
Hankkeessa saatujen tulosten mukaan luonnosta löytyy kymmeniä mahdollisia viljeltäviä lajeja, kuten esimerkiksi erinomaiseksi ruokasieneksi osoittautunut koivunkantosieni. Viljely sopisi erityisesti maa- ja metsätalouden sivuelinkeinoksi. Toivomme, että julkaisu tarjoaa maa- ja metsätalouden yrittäjille sekä vähittäiskaupoille näkökulmia ja innostusta kehittää sienten viljelystä uuttaa sivuelinkeinoa.
Turun ammattikorkeakoulun tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa (TKI) toteutetaan yli 30 erilaisessa tutkimusryhmässä. Yhteistä kaikille ryhmille on se, että työtä tehdään koko Varsinais-Suomen alueen tavoitteiden ja hyvinvoinnin edistämiseksi.
Hankkeessa saatujen tulosten mukaan luonnosta löytyy kymmeniä mahdollisia viljeltäviä lajeja, kuten esimerkiksi erinomaiseksi ruokasieneksi osoittautunut koivunkantosieni. Viljely sopisi erityisesti maa- ja metsätalouden sivuelinkeinoksi. Toivomme, että julkaisu tarjoaa maa- ja metsätalouden yrittäjille sekä vähittäiskaupoille näkökulmia ja innostusta kehittää sienten viljelystä uuttaa sivuelinkeinoa.
Turun ammattikorkeakoulun tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa (TKI) toteutetaan yli 30 erilaisessa tutkimusryhmässä. Yhteistä kaikille ryhmille on se, että työtä tehdään koko Varsinais-Suomen alueen tavoitteiden ja hyvinvoinnin edistämiseksi.