Ruoan Retail-palvelut ja muut hybridityötä tukevat ruoan palveluratkaisut yrityspuistoympäristössä
Olli, Paula (2023)
Olli, Paula
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202401231730
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202401231730
Tiivistelmä
Hybridityön yleistyminen on muuttanut erityisesti asiantuntijoiden ja tietotyöläisten arkea. Työtä tehdään yhä useammin muualla kuin omalla työpisteellä työnantajan toimitiloissa, ja työskentelyn aikataulut ovat aiempaa joustavammat. Etätyön yleistyminen on vaikuttanut myös toimitilojen, kuten yrityspuistojen, arkeen muun muassa vähentämällä niissä toimivien ruokapalvelujen, kuten lounasravintoloiden, asiakasmääriä. Etätyössä työntekijät järjestävät työn aikaisen ruokailunsa pääsääntöisesti itse.
Tämän opinnäytetyön tarkoitus oli tuottaa tietoa yrityspuistoympäristöissä hybridityötä tekevien asiantuntijoiden ja tietotyöläisten ruokailutottumuksista, ja lisätä näin ymmärrystä heidän erilaisten työnaikaisten ruokapalvelujen tarpeistaan. Työn tavoitteena oli kerätyn tiedon avulla tukea sen toimeksiantajaa, ruoka- ja monipalveluyritys Compass Group Finlandia, kehittämään yrityspuistoympäristöissä tarjoamiaan Retail-palveluja ja muita hybridityötä tukevia ruoan palveluratkaisuja lähemmäs työntekijöiden todellista tarvetta.
Opinnäytetyön tietoperustan muodostavat Covid-19-pandemian jouduttama hybridityö ja sen mukana nopeasti, tässä erityisesti yrityspuistoympäristöissä, yleistyneet ja edelleen kehittyvät ruoan Retail-palvelut. Kokonaisuudessaan viitekehys rakentui hybridityön mukanaan tuomien muutosten kuvauksesta, ruokapalvelujen järjestämisestä asiantuntijoiden ja tietotyöläisten arjessa, sekä yrityspuistojen ruoka- ja ravintolapalvelujen kuvauksesta.
Tutkimusmenetelmäksi valittiin työn tarkoituksen ja tavoitteiden lähtökohtiin soveltuva laadullisen tutkimuskentän teemahaastattelu. Tutkimus toteutettiin haastattelemalla yrityspuistoympäristöissä työskenteleviä asiantuntijoita ja tietotyöläisiä heidän lähi- ja etätyöpäivien aikaisista ruokailutottumuksistaan. Laadullinen tutkimusote, jonka lähtökohtana on todellisen elämän tutkiminen, tuki tarkoitusta sukeltaa työntekijöiden motiiveihin, ja tuoda esiin heidän työn aikaisen ruokailun tarpeitaan ja toiveitaan.
Haastattelututkimuksen avulla kartoitettiin yrityspuistojen asiantuntijoiden ja tietotyöläisten lähi- ja etätyöskentelyn, sekä mahdollisesti muuttuneiden työaikojen vaikutuksia heidän päivittäisen ruokailuunsa: mitä, missä ja mihin aikaan yrityspuistojen työntekijät ruokailevat ennen työn aloittamista, sen aikana ja sen jälkeen. Lisäksi selvitettiin, minkälaisia tarpeita ja toiveita työntekijät liittivät ruokailuun lähi- ja etätyössä.
Teemahaastattelututkimuksen avulla kerättiin laaja aineisto tutkimuksen kohteena olevien työtekijöiden ruokailutottumuksista. Tutkimusaineisto analysoitiin sisällönanalyysin avulla. Tutkimustulokset raportoitiin teemoittain sisällyttäen selostukseen runsaasti haastateltavien alkuperäisiä kommentteja.
Tulokset osoittivat, että hybridityöstä on tullut arkea, johon eri työpisteiden välillä siirtyvät haastateltavat ovat päällisin puolin mukauttaneet ateriointinsa. Erot lähi- ja etätyön ruokailurytmin ja -tottumusten välillä viittasivat kuitenkin siihen, että erilaisilla ruoan palveluratkaisuilla voidaan vielä vaikuttaa erityisesti arjen sujuvuuteen ja ajanhallintaan.
Asiasanat: hybridityö, ruokapalvelut, retail-palvelut, yrityspuistot, laadullinen tutkimus
Tämän opinnäytetyön tarkoitus oli tuottaa tietoa yrityspuistoympäristöissä hybridityötä tekevien asiantuntijoiden ja tietotyöläisten ruokailutottumuksista, ja lisätä näin ymmärrystä heidän erilaisten työnaikaisten ruokapalvelujen tarpeistaan. Työn tavoitteena oli kerätyn tiedon avulla tukea sen toimeksiantajaa, ruoka- ja monipalveluyritys Compass Group Finlandia, kehittämään yrityspuistoympäristöissä tarjoamiaan Retail-palveluja ja muita hybridityötä tukevia ruoan palveluratkaisuja lähemmäs työntekijöiden todellista tarvetta.
Opinnäytetyön tietoperustan muodostavat Covid-19-pandemian jouduttama hybridityö ja sen mukana nopeasti, tässä erityisesti yrityspuistoympäristöissä, yleistyneet ja edelleen kehittyvät ruoan Retail-palvelut. Kokonaisuudessaan viitekehys rakentui hybridityön mukanaan tuomien muutosten kuvauksesta, ruokapalvelujen järjestämisestä asiantuntijoiden ja tietotyöläisten arjessa, sekä yrityspuistojen ruoka- ja ravintolapalvelujen kuvauksesta.
Tutkimusmenetelmäksi valittiin työn tarkoituksen ja tavoitteiden lähtökohtiin soveltuva laadullisen tutkimuskentän teemahaastattelu. Tutkimus toteutettiin haastattelemalla yrityspuistoympäristöissä työskenteleviä asiantuntijoita ja tietotyöläisiä heidän lähi- ja etätyöpäivien aikaisista ruokailutottumuksistaan. Laadullinen tutkimusote, jonka lähtökohtana on todellisen elämän tutkiminen, tuki tarkoitusta sukeltaa työntekijöiden motiiveihin, ja tuoda esiin heidän työn aikaisen ruokailun tarpeitaan ja toiveitaan.
Haastattelututkimuksen avulla kartoitettiin yrityspuistojen asiantuntijoiden ja tietotyöläisten lähi- ja etätyöskentelyn, sekä mahdollisesti muuttuneiden työaikojen vaikutuksia heidän päivittäisen ruokailuunsa: mitä, missä ja mihin aikaan yrityspuistojen työntekijät ruokailevat ennen työn aloittamista, sen aikana ja sen jälkeen. Lisäksi selvitettiin, minkälaisia tarpeita ja toiveita työntekijät liittivät ruokailuun lähi- ja etätyössä.
Teemahaastattelututkimuksen avulla kerättiin laaja aineisto tutkimuksen kohteena olevien työtekijöiden ruokailutottumuksista. Tutkimusaineisto analysoitiin sisällönanalyysin avulla. Tutkimustulokset raportoitiin teemoittain sisällyttäen selostukseen runsaasti haastateltavien alkuperäisiä kommentteja.
Tulokset osoittivat, että hybridityöstä on tullut arkea, johon eri työpisteiden välillä siirtyvät haastateltavat ovat päällisin puolin mukauttaneet ateriointinsa. Erot lähi- ja etätyön ruokailurytmin ja -tottumusten välillä viittasivat kuitenkin siihen, että erilaisilla ruoan palveluratkaisuilla voidaan vielä vaikuttaa erityisesti arjen sujuvuuteen ja ajanhallintaan.
Asiasanat: hybridityö, ruokapalvelut, retail-palvelut, yrityspuistot, laadullinen tutkimus