Molekyyligastronomia : uusia mahdollisuuksia ruoanvalmistukseen
Nurmio, Katja (2010)
Nurmio, Katja
Turun ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-216-124-6
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-216-124-6
Tiivistelmä
Tässä artikkelissa esitellään ruoanvalmistuksen uuden trendin, molekyyligastronomian, tuomia mahdollisuuksia. Tavoitteena on innostaa lukijoita tutustumaan tieteenalaan sekä suhtautumaan innovatiivisesti ruokaan.
Molekyyligastronomian opetus kouluissa yleistyy maailmalla, mutta Suomessa tieteenala on edelleen varsin tuntematon. Molekyyligastronomia määritellään tieteeksi, jonka tavoite on tuottaa uutta tutkimustietoa ruoanvalmistuksen taustalla tapahtuvista reaktioista. Molekyyligastronomian tuntemus edistää ruoanvalmistuksen syvällisempää ymmärrystä, mikä luo puitteet ruokatuotteiden sekä ruokakulttuurin kehittämiseen. Tieteenalan sovellus on mahdollistanut monien uusien laitteiden sekä raaka-aineiden käytön ravintolakeittiöissä.
Artikkeli pohjautuu kirjoittajan vuonna 2009 valmistuneeseen opinnäytetyöhön ”Molekyyligastronomia osana ravintolakokin ammattitutkinnon kehittämistä tulevaisuuden haasteisiin” (Turun ammattikorkeakoulun palvelujen tuottamisen ja johtamisen koulutusohjelma).
Molekyyligastronomian opetus kouluissa yleistyy maailmalla, mutta Suomessa tieteenala on edelleen varsin tuntematon. Molekyyligastronomia määritellään tieteeksi, jonka tavoite on tuottaa uutta tutkimustietoa ruoanvalmistuksen taustalla tapahtuvista reaktioista. Molekyyligastronomian tuntemus edistää ruoanvalmistuksen syvällisempää ymmärrystä, mikä luo puitteet ruokatuotteiden sekä ruokakulttuurin kehittämiseen. Tieteenalan sovellus on mahdollistanut monien uusien laitteiden sekä raaka-aineiden käytön ravintolakeittiöissä.
Artikkeli pohjautuu kirjoittajan vuonna 2009 valmistuneeseen opinnäytetyöhön ”Molekyyligastronomia osana ravintolakokin ammattitutkinnon kehittämistä tulevaisuuden haasteisiin” (Turun ammattikorkeakoulun palvelujen tuottamisen ja johtamisen koulutusohjelma).