Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Oulun ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Käyttörajattu kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Oulun ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Käyttörajattu kokoelma)
  • Näytä viite

Pienteurastamon perustaminen

Heikkilä, Sampsa (2017)

 
Avaa tiedosto
heikkila_sampsa.pdf (1.716Mt)
Lataukset: 

Rajattu käyttöoikeus / Restricted access / Tillgången är begränsad
Heikkilä, Sampsa
2017
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202403084036
Tiivistelmä
Tämän työn tavoitteena oli selvittää pienteurastamon perustamisen mahdollisuudet, edellytykset ja kannattavuus työn tilaajan tapauksessa. Lähiruoan kysyntä on jatkuvassa kasvussa, mutta tarjonta ei lisäänny samassa tahdissa. Tilaajan tapauksessa kysyntää olisi ja siihen voitaisiin vastata pienin panostuksin. Pienteurastamon perustaminen voisi tukea yrityksen nykyistä toimintaa erittäin hyvin.

Opinnäytetyön tilaajana toimi Klåvus Kartano Oy. Suunnitelman pohjana oli Klåvus Kartano Oy:n olemassa olevat tilat. Klåvus Kartano Oy sijaitsee Lapväärtissä, Kristiinankaupungissa. Pienteurastamoa suunniteltaessa lähtökohdaksi otettiin 200 m2 hallin ja 70 m2 katoksen hyödyntäminen pienteurastamokäytössä. Nämä tilat soveltuisivat hyvin pienin muutoksin pienteurastamokäyttöön.

Pienteurastamotoiminnan kokonaisuutta selvitettiin haastattelemalla toiminnassa ja rakennusvaiheessa olevia pienteurastamoita. Kaikilla haastateltavilla oli erilainen tilanne teurastustoiminnan kannalta ja näistä haastatteluista sai hyvän kokonaiskuvan pienteurastamon perustamisesta sekä sen toiminnasta.

Investoinnin kokonaissuuruus olisi 157 707 €. Yrityksen toimintamallissa eläimet teurastettaisiin niin sanotulla rahtiteurastusmallilla, jossa eläimen omistajuus ei vaihdu missään vaiheessa, vaan veloitus tapahtuisi teurastuksen ruhokilojen perusteella. Yrityksen kannattavuutta laskettiin eläinkohtaisen katetuottolaskelman sekä koko yrityksen tuloslaskelman avulla pohjautuen 500 naudan vuosittaiseen teurastukseen.

Laskelmien perusteella pienteurastamotoiminta olisi kohtalaisen suuresta alkuinvestoinnista huolimatta kannattavaa pienelläkin käyttöasteella. Klåvus Kartano Oy:n tapauksessa olemassa olevien tilojen toimivuuden ansiosta alkuinvestointikin jäisi normaalia alhaisemmaksi, joten riskit olisivat pienempiä kuin monissa muissa tapauksissa. Pienteurastamotoiminnan aloittamiseen vaadittavat luvat voisivat kuitenkin muodostua ongelmallisiksi, koska tilan lähellä on paljon asetusta, joten lupien saaminen voisi olla hankalaa.
 
The purpose of this thesis was to provide information about the establishment of a small–scale slaughterhouse in the case of the subscriber. The demand of local food is steadily rising, but supply does not increase as fast as demand. In this case, there is demand and it could be supplied with small investment costs. The establishment of a slaughterhouse could support the corporate’s current activities very well.

Thesis is commissioned by Klåvus Kartano Oy. The basis for the plan was the utilization of the existing premises of the subscriber. Klåvus Kartano Oy is located in Lapväärtti, Kristinestad. The slaughterhouse was planned to be built on 200 m2 hall and 70 m2 shelter which are connected to each other. These facilities would be suitable for slaughterhouse use with only small changes.

The whole operation of the slaughterhouse was investigated by interviewing other small–scale slaughterhouse entrepreneurs in Finland. These companies were at different stages of business and interviews gave very good overall picture of setting up and running a slaughterhouse.

The investment cost was calculated to be 157 707 €. The company’s operating model would be that beside of farm’s own bovine, the slaughterhouse would offer the slaughtering as a service, charged by € per kilo of the carcass weight. Profitability of the company was calculated through the profit and loss account, based on slaughtering 500 bovines per year.

Based on the calculations, it seems that slaughtering would be profitable business, even if it doesn’t work on maximum capacity. In this case, the amount of the initial investment would be clearly lower than building it from nothing. Because of this, the risk of the business is a little bit lower and profitability would be higher than normal. In this case, there could be a risk, that there is very much settlement in the nearby area, so it could be pretty hard to get the necessary permissions to start business.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Käyttörajattu kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste