Laatujärjestelmävaihtoehdot kasvisten alkutuotantoa ja kauppakunnostusta harjoittaville yrityksille
Penttilä, Helmi; Penttilä, Hilla (2018)
Penttilä, Helmi
Penttilä, Hilla
2018
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024050810096
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024050810096
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena on helpottaa laatujärjestelmän uudistamista Penttilän Perunatilalla sekä hyödyttää kasvisten alkutuotantoa tai kauppakunnostusta harjoittavia yrityksiä, joilla on laatujärjestelmä tai jotka aikovat vaihtaa laatujärjestelmää. Työssä selvitetään laatujärjestelmävaihtoehdot kasvisten alkutuotantoa ja kauppakunnostusta harjoittaville yrityksille sekä vertaillaan laatujärjestelmien vaatimuksia, kustannuksia ja hyötyjä. Työn toimeksiantaja on ruokaperunan viljelyä ja kauppakunnostusta harjoittava Penttilän Perunatila Kalajoella.
Laatu on asiakkaan vaatimusten täyttymistä. Laatujärjestelmässä laatuun vaikuttavat tekijät on eritelty ja laadun ylläpitämiseen on luotu toimintamalli. Opinnäytetyössä on esitelty Suomen suurimpien päivittäistavarakaupparyhmittymien sekä viranomaisten asettamat laatuvaatimukset kasviksille.
Työn tietoperustana on käytetty laatujärjestelmien sähköisiä ja painettuja oppaita sekä kasvisten laatujärjestelmiin liittyviä julkaisuja. Aineiston hankinnassa on käytetty apuna myös asiantuntijahaastatteluja.
Laatujärjestelmän valinnassa on tärkeää muistaa yrityksen tavoitteet ja sen pohjalta asetetut valintakriteerit. Laatujärjestelmien vertailun pohjalta on luotu ohjeisto laatujärjestelmää tai sen vaihtamista suunnittelevalle kasvisten alkutuotantoa ja kauppakunnostusta harjoittavalle yritykselle. Ohjeistoa laadittaessa on huomioitu asiakkaiden vaatimukset ja käytössä olevat resurssit. Ohjeiston tarkoituksena on helpottaa soveltuvimman laatujärjestelmän valintaa ja helpottaa laatujärjestelmien vertailua tilakohtaisesti kartoittamalla resurssit ja lähtökohdat. Lisäksi on tehty toimintasuunnitelma laatujärjestelmän uudistamiseksi Penttilän Perunatilalla. The purpose in this thesis is to examine the quality system options for vegetable cultivators and packing houses. The purpose of this thesis is also to ease the quality system renewing at Penttilän Potatofarm. It is also aimed to help vegetable cultivators and packing houses who are about to renew or build a quality system.
Quality is about fulfilling customer’s demands. Quality systems are based on quality factors and on the procedure to maintain them. Quality systems for vegetables are compared in relation to their requirements, costs and benefits. The assigner of this thesis is Penttilän Potatofarm from Kalajoki. The background of this thesis is passion for high quality potato packing and cultivating.
The main knowledge in this thesis is based on the electronic and printed guide books of the quality systems. To help acquiring the materials, a few interviews were made with specialists. The main research method in this thesis is the comparison which is based on our own experiences.
Remembering the aims and criteria of the company is important when choosing the quality system. Guidance to vegetable cultivators and packing houses is based on the results of the comparison. In addition, a plan of action to Penttilän Potatofarm is created to renew the quality system of the company.
Laatu on asiakkaan vaatimusten täyttymistä. Laatujärjestelmässä laatuun vaikuttavat tekijät on eritelty ja laadun ylläpitämiseen on luotu toimintamalli. Opinnäytetyössä on esitelty Suomen suurimpien päivittäistavarakaupparyhmittymien sekä viranomaisten asettamat laatuvaatimukset kasviksille.
Työn tietoperustana on käytetty laatujärjestelmien sähköisiä ja painettuja oppaita sekä kasvisten laatujärjestelmiin liittyviä julkaisuja. Aineiston hankinnassa on käytetty apuna myös asiantuntijahaastatteluja.
Laatujärjestelmän valinnassa on tärkeää muistaa yrityksen tavoitteet ja sen pohjalta asetetut valintakriteerit. Laatujärjestelmien vertailun pohjalta on luotu ohjeisto laatujärjestelmää tai sen vaihtamista suunnittelevalle kasvisten alkutuotantoa ja kauppakunnostusta harjoittavalle yritykselle. Ohjeistoa laadittaessa on huomioitu asiakkaiden vaatimukset ja käytössä olevat resurssit. Ohjeiston tarkoituksena on helpottaa soveltuvimman laatujärjestelmän valintaa ja helpottaa laatujärjestelmien vertailua tilakohtaisesti kartoittamalla resurssit ja lähtökohdat. Lisäksi on tehty toimintasuunnitelma laatujärjestelmän uudistamiseksi Penttilän Perunatilalla.
Quality is about fulfilling customer’s demands. Quality systems are based on quality factors and on the procedure to maintain them. Quality systems for vegetables are compared in relation to their requirements, costs and benefits. The assigner of this thesis is Penttilän Potatofarm from Kalajoki. The background of this thesis is passion for high quality potato packing and cultivating.
The main knowledge in this thesis is based on the electronic and printed guide books of the quality systems. To help acquiring the materials, a few interviews were made with specialists. The main research method in this thesis is the comparison which is based on our own experiences.
Remembering the aims and criteria of the company is important when choosing the quality system. Guidance to vegetable cultivators and packing houses is based on the results of the comparison. In addition, a plan of action to Penttilän Potatofarm is created to renew the quality system of the company.