Pienten vasikoiden ruokintaohjeet kuntoon : työohjeet vasikoiden ruokinnan tueksi Makkosen maitotilalle.
Makkonen, Mika (2024)
Makkonen, Mika
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024051210976
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024051210976
Tiivistelmä
Maatilojen lukumäärä supistuu koko ajan, ja samalla myös lypsylehmien sekä maidontuotannon määrä vähenee. Jäljelle jäävät maatilat kehittävät tuotantoaan ja ovat kooltaan yhä suurempia. Menestyksekäs maatilayrityksen johtaminen perustuu tiedolla johtamiseen. Eräs tiedolla johtamisen keinoista on työopastus, joka voidaan toteuttaa joko kirjallisesti tai suullisesti. Työohjeiden avulla tilalle saadaan luotua toimintatapa, jolla varmistetaan hyvä työnjälki työntekijästä riippumatta.
Lean tehostaa tuotantoa ja vähentää hävikkiä sekä lisää työntekijöiden työhön sitoutumista. Leanin yksi tärkeimpiä asioita on näkyväksi tekeminen. Kirjoitetut asiat säilyvät alkuperäisen ajatuksen kaltaisina paremmin kuin mielessä olevat asiat ja helpottavat ihmisten kommunikointia sekä vähentävät väärinymmärryksiä. Leaniin kuuluvat SOP-työohjeet ovat joukko kirjallisia ohjeita, jotka kuvaavat tehtävän prosessin. Ohjeiden tulee olla lyhyitä ja helposti ymmärrettäviä. SOP-työohjeissa on kuvia kirjallisten ohjeiden tukena. Työohjeiden tarkoitus on taata, että työ tehdään mahdollisimman samalla tavalla. Ohjeet on tärkeää saada muokattua juuri työkäytänteisiin sopiviksi. Näillä muutoksilla saadaan vasikkalan työtehtävät jakautumaan tasaisesti useammalle henkilölle ja juotolla olevista lehmävasikoista tulee tasalaatuisia.
Opinnäytetyössä laadittiin Makkosen maitotilalle kirjalliset työohjeet juottovasikoiden ruokintaan, juottoautomaatin ja ALPRO-tuotannonohjausjärjestelmän käyttöön. Makkosen maitotila toimi myös opinnäytetyön toimeksiantajana. SOP-työohjeita tehtäessä tutustuttiin erilaisiin työohjemalleihin ja niihin pohjautuen luotiin tilalle toimivat työohjeet.
Makkosen maitotilalle luotiin yhdeksän ohjetta. Ohjeista tehtiin selkeitä ja helposti ymmärrettäviä ja ne luotiin Word-tekstinkäsittelyohjelmalla. Yhden ohjeen pituus oli noin yksi A4. Otsikossa ilmoitettiin työohjeen sisältö. Otsikon alla oli kaksisarakkeinen taulukko, jossa oli rivejä työtehtävän mukaan 2–8. Vasemmanpuoleisiin sarakkeisiin kirjoitettiin ohjetekstit ja oikealle puolelle lisättiin kuvat. Työohjeista luotiin älypuhelimella luettavat QR-koodit. Työohjeiden julkaisualustaksi luotiin tilalle henkilökohtainen pilvitallennustila Microsoft OneDriveen. Kaikista työohjeista haluttiin salaisia, joten ohjeisiin pääsi kirjautumaan tilan sähköpostiosoitteella ja salasanalla. QR-koodit sijoitettiin työtehtävien suorituspaikoille. Kaikki työohjeet laminoitiin myös kansioon. SOP-ohjeiden tekemiseen kuului ohjeiden testaaminen ja niiden muokkaaminen tarpeen mukaan.
SOP-työohjeiden ansiosta vasikkalan työtehtävät jakautuvat useammalle henkilölle. Kaikki tilalla työskentelevät saavat apua työohjeista, jolloin ohjeita tarvitsee kysellä aiempaa vähemmän ja työnteolle jää yhä enemmän aikaa. Jatkossa ohjeita päivitetään ajan tasalle, jos työmenetelmät muuttuvat tai laitteet vaihtuvat uudempiin.
Lean tehostaa tuotantoa ja vähentää hävikkiä sekä lisää työntekijöiden työhön sitoutumista. Leanin yksi tärkeimpiä asioita on näkyväksi tekeminen. Kirjoitetut asiat säilyvät alkuperäisen ajatuksen kaltaisina paremmin kuin mielessä olevat asiat ja helpottavat ihmisten kommunikointia sekä vähentävät väärinymmärryksiä. Leaniin kuuluvat SOP-työohjeet ovat joukko kirjallisia ohjeita, jotka kuvaavat tehtävän prosessin. Ohjeiden tulee olla lyhyitä ja helposti ymmärrettäviä. SOP-työohjeissa on kuvia kirjallisten ohjeiden tukena. Työohjeiden tarkoitus on taata, että työ tehdään mahdollisimman samalla tavalla. Ohjeet on tärkeää saada muokattua juuri työkäytänteisiin sopiviksi. Näillä muutoksilla saadaan vasikkalan työtehtävät jakautumaan tasaisesti useammalle henkilölle ja juotolla olevista lehmävasikoista tulee tasalaatuisia.
Opinnäytetyössä laadittiin Makkosen maitotilalle kirjalliset työohjeet juottovasikoiden ruokintaan, juottoautomaatin ja ALPRO-tuotannonohjausjärjestelmän käyttöön. Makkosen maitotila toimi myös opinnäytetyön toimeksiantajana. SOP-työohjeita tehtäessä tutustuttiin erilaisiin työohjemalleihin ja niihin pohjautuen luotiin tilalle toimivat työohjeet.
Makkosen maitotilalle luotiin yhdeksän ohjetta. Ohjeista tehtiin selkeitä ja helposti ymmärrettäviä ja ne luotiin Word-tekstinkäsittelyohjelmalla. Yhden ohjeen pituus oli noin yksi A4. Otsikossa ilmoitettiin työohjeen sisältö. Otsikon alla oli kaksisarakkeinen taulukko, jossa oli rivejä työtehtävän mukaan 2–8. Vasemmanpuoleisiin sarakkeisiin kirjoitettiin ohjetekstit ja oikealle puolelle lisättiin kuvat. Työohjeista luotiin älypuhelimella luettavat QR-koodit. Työohjeiden julkaisualustaksi luotiin tilalle henkilökohtainen pilvitallennustila Microsoft OneDriveen. Kaikista työohjeista haluttiin salaisia, joten ohjeisiin pääsi kirjautumaan tilan sähköpostiosoitteella ja salasanalla. QR-koodit sijoitettiin työtehtävien suorituspaikoille. Kaikki työohjeet laminoitiin myös kansioon. SOP-ohjeiden tekemiseen kuului ohjeiden testaaminen ja niiden muokkaaminen tarpeen mukaan.
SOP-työohjeiden ansiosta vasikkalan työtehtävät jakautuvat useammalle henkilölle. Kaikki tilalla työskentelevät saavat apua työohjeista, jolloin ohjeita tarvitsee kysellä aiempaa vähemmän ja työnteolle jää yhä enemmän aikaa. Jatkossa ohjeita päivitetään ajan tasalle, jos työmenetelmät muuttuvat tai laitteet vaihtuvat uudempiin.