Jäätelön karkaisuprosessin toimivuuden selvittäminen ja optimointi
Järventausta, Ennimaria (2024)
Järventausta, Ennimaria
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024051411796
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024051411796
Tiivistelmä
Työn tavoitteena oli selvittää jäätelörasioiden tavoitelämpötilan saavuttamiseen kuluva aika ja niiden sijainnin vaikutus karkaisuprosessiin. Työ syntyi toimeksiantajana toimineen Suomisen Maito Oy:n tarpeesta selvittää karkaisuprosessin toimivuus ja kehittämisen tarve siihen tehtyjen muutosten jälkeen. Mittaukset tehtiin lämpötilan seuraamiseen tarkoitetuilla langattomilla lämpömittareilla, jotka upotettiin jäätelöön.
Tuloksista havaittiin, että jäätelörasian sijainnilla lavalla oli merkitystä lämpötilan laskemisnopeuteen ja siten myös karkaisun kestoon. Lavan ylimmässä kerroksessa olevan jäätelön lämpötila laskee nopeammin kuin lavan reunalla tai keskellä olevan. Myös sijainnilla karkaisutunnelin sisällä havaittiin olevan vaikutusta.
Karkaisuprosessissa oli parannettavaa ja sitä kehitettiinkin jo tehtyjen mittausten välillä. Prosessiin tehtyjen muutosten jälkeen jäätelöt saavuttivat paremmin asetetun tavoitelämpötilan, mutta mahdollisille lisämittauksille olisi tarvetta.
Tuloksista havaittiin, että jäätelörasian sijainnilla lavalla oli merkitystä lämpötilan laskemisnopeuteen ja siten myös karkaisun kestoon. Lavan ylimmässä kerroksessa olevan jäätelön lämpötila laskee nopeammin kuin lavan reunalla tai keskellä olevan. Myös sijainnilla karkaisutunnelin sisällä havaittiin olevan vaikutusta.
Karkaisuprosessissa oli parannettavaa ja sitä kehitettiinkin jo tehtyjen mittausten välillä. Prosessiin tehtyjen muutosten jälkeen jäätelöt saavuttivat paremmin asetetun tavoitelämpötilan, mutta mahdollisille lisämittauksille olisi tarvetta.