Työssä jaksaminen ravintola-alalla: ketjukahvilan ja yksityisen yrityksen vertailu
Ruonala, Tiia; Piirainen, Anni (2024)
Ruonala, Tiia
Piirainen, Anni
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024052013324
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024052013324
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena on vertailla työssä jaksamisen eroja ravintola-alalla kahden eri yritysmuodon välillä. Nykyaikaisessa yhteiskunnassa työhyvinvoinnin merkitys korostuu ja hyvinvoivat työntekijät vaikuttavat tutkimusten mukaan positiivisesti organisaation menestykseen. Tutkimuksen tarkoituksena on syventyä siihen, miten työntekijät kokevat jaksamisen erilaisissa ravintola-alan työympäristöissä ja eri yritysmuodoissa. Tässä työssä keskitytään vertailemaan eroja yksityisessä osakeyhtiömuotoisessa yrityksessä sekä suuressa ketjuyrityksessä, joka on osuuskunnan omistuksessa.
Opinnäytetyössä hyödynnettiin sekä laadullista, että määrällistä tutkimusmenetelmää. Työntekijöiden hyvinvointia ja työssä jaksamista koskevat kyselyt toteutettiin internetissä Webropol-kyselyohjelman avulla. Tutkimukseen osallistui yhteensä kuusitoista työntekijää ja kyselyn runko rakennettiin viitekehyksen pohjalta.
Kyselyn tulokset osoittivat, että yksityisessä yrityksessä esiintyi puutteita kehityskeskusteluissa ja kehityssuunnitelmien laatimisessa sekä seurannassa. Ketjuyrityksessä havaittiin puutteita kannustavassa ja motivoivassa työilmapiirissä. Molemmissa yrityksissä tarvitaan lisää tukea työhyvinvoinnille ja vahvempaa esihenkilöiden läsnäoloa, mikä voi parantaa työilmapiiriä ja lisätä työntekijöiden sitoutumista. Työhyvinvoinnin tukeminen ja esihenkilöiden vahvempi rooli ovat keskeisiä tekijöitä työilmapiirin parantamisessa.
Kehittämisehdotuksena yksityinen yritys voisi ottaa käyttöön kehityskeskustelut ja tarjota tukea työntekijöiden hyvinvoinnin tukemiseen, esimerkiksi joustavien työaikajärjestelyjen avulla. Ketjuyrityksessä puolestaan tulisi vahvistaa työsopimusten selkeyttä ja tarjota erilaisia urapolkumahdollisuuksia. Tiimihengen kasvattamiseksi yritys voisi järjestää virkistyspäiviä ja kannustaa työntekijöitä osallistumaan oman työnsä suunnitteluun ja kehittämiseen.
Opinnäytetyössä hyödynnettiin sekä laadullista, että määrällistä tutkimusmenetelmää. Työntekijöiden hyvinvointia ja työssä jaksamista koskevat kyselyt toteutettiin internetissä Webropol-kyselyohjelman avulla. Tutkimukseen osallistui yhteensä kuusitoista työntekijää ja kyselyn runko rakennettiin viitekehyksen pohjalta.
Kyselyn tulokset osoittivat, että yksityisessä yrityksessä esiintyi puutteita kehityskeskusteluissa ja kehityssuunnitelmien laatimisessa sekä seurannassa. Ketjuyrityksessä havaittiin puutteita kannustavassa ja motivoivassa työilmapiirissä. Molemmissa yrityksissä tarvitaan lisää tukea työhyvinvoinnille ja vahvempaa esihenkilöiden läsnäoloa, mikä voi parantaa työilmapiiriä ja lisätä työntekijöiden sitoutumista. Työhyvinvoinnin tukeminen ja esihenkilöiden vahvempi rooli ovat keskeisiä tekijöitä työilmapiirin parantamisessa.
Kehittämisehdotuksena yksityinen yritys voisi ottaa käyttöön kehityskeskustelut ja tarjota tukea työntekijöiden hyvinvoinnin tukemiseen, esimerkiksi joustavien työaikajärjestelyjen avulla. Ketjuyrityksessä puolestaan tulisi vahvistaa työsopimusten selkeyttä ja tarjota erilaisia urapolkumahdollisuuksia. Tiimihengen kasvattamiseksi yritys voisi järjestää virkistyspäiviä ja kannustaa työntekijöitä osallistumaan oman työnsä suunnitteluun ja kehittämiseen.