Hyönteisraaka-aineen hyödyntäminen elintarvike- ja ravintola-alalla : Pohjois-Pohjanmaalla toimivien yritysten kiinnostus, valmiudet ja tiedontarpeet
Hornela, Mirjami (2019)
Hornela, Mirjami
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024052415405
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024052415405
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä laadittiin Pohjois-Pohjanmaan alueen elintarvikealan yrityksille kysely hyönteisraaka-aineen käytön kiinnostavuudesta ja siihen liittyvistä tiedontarpeista. Työn tuloksia täydennettiin Oulun Maa- ja kotitalousnaisten toteuttamista haastatteluista saadun materiaalin avulla. Työn toimeksiantajana toimi MiniEines – Hyönteisistä einestä ja euroja –hanke, jonka tarkoituksena on hyönteisten alkutuotannon ja jatkojalostuksen edistäminen Pohjois-Pohjanmaalla.
Työn tavoitteena oli selvittää, kuinka paljon alueen elintarvikealan yrityksillä on kiinnostusta hyönteisraaka-aineita kohtaan. Lisäksi kyselyn ja haastattelujen avulla selvitettiin kiinnostuneiden yritysten tiedontarpeita esimerkiksi aiheen lainsäädäntöön ja kannattavuuteen sekä raaka-aineen käyttöön ja ominaisuuksiin liittyen.
Tutkimustuloksista kävi ilmi, että hyönteisraaka-aineen kiinnostavuus Pohjois-Pohjanmaan alueella oli toistaiseksi innostuneen maltillista ja hyönteiset kiinnostivat enemmän ravintoloita kuin muita elintarvikealan yrityksiä. Tutkimuksen avulla saatiin myös selville, millaisia tiedontarpeita kiinnostuneilla yrityksillä on, sekä kartoitettiin pääsyitä siihen, miksi hyönteisiä ei puolessa kyselyyn vastanneista yrityksistä nähty kiinnostavina. Tutkimustulosten avulla MiniEines -hanke voi edistää alueen elintarvikealan yritysten valmiuksia hyönteisraaka-aineen käyttöönottamisessa tulevaisuudessa.
Työn tavoitteena oli selvittää, kuinka paljon alueen elintarvikealan yrityksillä on kiinnostusta hyönteisraaka-aineita kohtaan. Lisäksi kyselyn ja haastattelujen avulla selvitettiin kiinnostuneiden yritysten tiedontarpeita esimerkiksi aiheen lainsäädäntöön ja kannattavuuteen sekä raaka-aineen käyttöön ja ominaisuuksiin liittyen.
Tutkimustuloksista kävi ilmi, että hyönteisraaka-aineen kiinnostavuus Pohjois-Pohjanmaan alueella oli toistaiseksi innostuneen maltillista ja hyönteiset kiinnostivat enemmän ravintoloita kuin muita elintarvikealan yrityksiä. Tutkimuksen avulla saatiin myös selville, millaisia tiedontarpeita kiinnostuneilla yrityksillä on, sekä kartoitettiin pääsyitä siihen, miksi hyönteisiä ei puolessa kyselyyn vastanneista yrityksistä nähty kiinnostavina. Tutkimustulosten avulla MiniEines -hanke voi edistää alueen elintarvikealan yritysten valmiuksia hyönteisraaka-aineen käyttöönottamisessa tulevaisuudessa.