Ravintolan yritysvastuullisuuden kehittäminen : case Culture Club Still Standing Oy
Nylund, Pekka (2024)
Nylund, Pekka
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024053119194
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024053119194
Tiivistelmä
Vastuullisuus on kestävän kehityksen periaatteiden tullessa nykypäivänä tärkeäksi niin suomalaisen yhteiskunnan kannalta kuin myös globaalisti huomionarvoinen aihealue. Yritysten tiedostaessa oman vastuunsa, yritysten tehtävänä tulee olla oman vastuullisuuden ymmärtäminen, sen arviointi ja kehittäminen. Vastuullisuuden osa-alueiden ymmärtäminen on yksi merkittävä askel kohti tulevaisuuden yhteiskuntaa. Kaikissa yrityksissä ekologisen vastuun osa-alueen vastuullisuuden kokonaisuudesta tulee vastata päämäärään, jossa ympäristö huomioidaan kaikessa päätöksenteossa. Samalla tavalla sosiaalinen vastuullisuus on merkittävää, koska sen vaikutus ihmisten hyvinvoinnin kannalta linkittyy osaltaan samoihin tulevaisuuden visioihin. Visioihin, joiden tarkoituksena on tuoda oikeudenmukaisen ja ympäristötietoisen elämisen edellytysten jatkuvuutta seuraaville sukupolville. Ekologinen ja sosiaalinen vastuullisuus ja niihin kohdistetut kehittävät toimenpiteet yrityksissä ovatkin erinomaisia työkaluja tulevaisuuden visioiden toteutumiseksi. Näitä työkaluja tulee käyttämään eri alojen edelläkävijäyritykset.
Tässä opinnäytetyössä tutkitaan pienen alkoholia tarjoavan viihderavintolan ekologista ja sosiaalista vastuullisuutta ja tehdään vertailujen avulla toisiin ravintoloihin kohdeyritykselle kehitysehdotuksia näiden vastuullisuuden osa-alueiden kehittämiseen. Tutkimus toteutettiin kartoittamalla laajasti aihealueita alkukartoituskyselynä ja sen jälkeen haastattelemalla yrityksen johtoa. Saatuja tuloksia verrattiin suurempien ja saman kokoluokan kotimaisten yritysten vastuullisuusraportteihin ja muuhun aineistoon. Tuloksia analysoimalla saatiin useita kehittämisehdotuksia ekologisen vastuullisuuden osa-alueella kuten; Joutsenmerkittyjen pesuaineiden, vihreän sähkön ja laatu- sekä ympäristösertifikaattien käyttöönotto. Resurssitehokkuuden sekä vedenkulutuksen optimointi. Sosiaalisen vastuullisuuden osa-alueella muun muassa henkilöstön harrastusten tukeminen, henkilöstön terveyden ennakointi sekä hyväntekeväisyyden harjoittaminen.
Tässä opinnäytetyössä tutkitaan pienen alkoholia tarjoavan viihderavintolan ekologista ja sosiaalista vastuullisuutta ja tehdään vertailujen avulla toisiin ravintoloihin kohdeyritykselle kehitysehdotuksia näiden vastuullisuuden osa-alueiden kehittämiseen. Tutkimus toteutettiin kartoittamalla laajasti aihealueita alkukartoituskyselynä ja sen jälkeen haastattelemalla yrityksen johtoa. Saatuja tuloksia verrattiin suurempien ja saman kokoluokan kotimaisten yritysten vastuullisuusraportteihin ja muuhun aineistoon. Tuloksia analysoimalla saatiin useita kehittämisehdotuksia ekologisen vastuullisuuden osa-alueella kuten; Joutsenmerkittyjen pesuaineiden, vihreän sähkön ja laatu- sekä ympäristösertifikaattien käyttöönotto. Resurssitehokkuuden sekä vedenkulutuksen optimointi. Sosiaalisen vastuullisuuden osa-alueella muun muassa henkilöstön harrastusten tukeminen, henkilöstön terveyden ennakointi sekä hyväntekeväisyyden harjoittaminen.