Maitotilallisten yhteistyön syventäminen : esiselvitys ja liiketoimintamallin suunnittelu
Sivula, Iina (2020)
Sivula, Iina
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024060722062
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024060722062
Tiivistelmä
Opinnäytetyön toimeksiantajana ovat pohjoispohjalaiset maitotilayrittäjät, jotka tekevät horisontaalista yhteistyötä keskenään. Työn aihe maitotilallisten yhteistyön syventäminen tulee työntilaajien halusta selvittää, mitä vaikutuksia kantatiloille tulee nykyisen yhteistyön syventämisestä yhteisyksikköön. Työn tavoitteena on luoda liiketoimintamalli yhteisnavetan perustamiseksi, tehdä laskelmia yhteisyrityksen vaikutuksista kantatiloihin sekä tehdä kirjallisuuskatsaus yhteistyömuodoista ja yhteistyön edellytyksistä.
Kirjallisuuskatsauksen tietoperustana käytetään yhteistyöhön, yhteisyrittäjyyteen ja luottamukseen liittyvää kirjallisuutta, tutkimuksia ja aiheista julkaistuja artikkeleita. Tietoperustana käytetään sekä maatalouteen liittyviä julkaisuja että yleisesti yhteisyrittäjyyttä ja yhteistyötä koskevia julkaisuja. Liiketoimintamallien ja talouslaskelmien luomiseen käytetään tiloilta saatua tietoa sekä Ruokaviraston ohjeistuksia talouslaskelmien tekoon.
Yhteisyksikkö on syvin yhteistyön muoto ja se vaatii osakkailta joustavuutta ja keskinäistä luottamusta, kun luovutaan omasta itsenäisestä liiketoimintastrategiasta ja asetetaan yhteinen etu oman edun edelle. Maatilayritykset ovat perinteisesti itsenäiseen työskentelyyn tottuneita perheyrityksiä ja kooltaan pieniä, korkeintaan muutaman henkilön yrityksiä. Onnistuakseen yhteistyössä vaaditaan osakkailta suostumusta tulla johdetuiksi, sillä ilman määrätietoista johtajuutta mikään yhteistyö ei kanna pitkälle. Onnistumisen edellytyksenä pidetään myös suunnitelmallisuutta ja hyvää riskienhallintaa.
Työssä luodaan kaksi vaihtoehtoista liiketoimintamallia Yhteismaito Oy:n perustamiseksi. Yhteistyöstrategialla tavoitellaan kustannusjohtajuutta investoimalla 360 lehmän yhteisnavetta. Lisäksi työssä kartoitettiin Yhteismaito Oy:n taloudellisia vaikutuksia kantatiloille. Kantatilojen yhteisnavetasta saama nettohyöty on erilainen ja se voi vaikuttaa osaltaan luottamuksen rakentamiseen. Tilallisten tehtäväksi jää luottamuksen rakentaminen ja yhteistyökuvion tuomien taloudellisten hyötyjen riittävyyden arviointi. Suositeltavaa on, että ennen yhteisyrittäjyyttä selvitetään hyvin sukupolvenvaihdosasiat sekä tehdään tilakohtaiset kehittämissuunnitelmat. This thesis is a preliminary study on deepening cooperation into a joint venture. The clients are farm entrepreneurs from northern Finland. The topic of the work is to find out the social and economic impact of the establishment of a joint venture on their business. The aim is to create a business model for the joint venture, make financial calculations and write a literature review on the cooperation and its prerequisites.
The literature review is based on literature, research, and published articles related to collaboration, joint venture, and trust. The information base is both agricultural publications and publications on joint ventures and cooperation in general. Information obtained from farms and the Finnish Food Safety Authority's guidelines are used in making financial calculations and in building business models.
The joint venture is the deepest form of cooperation and requires flexibility and mutual trust from shareholders when abandoning their own independent business strategy and putting the common interest ahead of their own interests. Farm enterprises in Finland are traditionally family businesses accustomed to independent work and have small staff with a maximum of a few employees. For cooperation to be successful, shareholders must agree to leadership. Without clear leadership, collaboration has no chance of success. Systematic planning and good risk management are also considered prerequisites for success.
In the thesis, two business models were built to establish Yhteismaito Oy. Yhteismaito Oy is planned to be a joint venture of farmers. They are planning to build a cattle house for 360 cows. The net benefit to the owners of the joint venture is different and may contribute to a negative impact on trust. It is up to the farmers to build trust and assess the adequacy of the economic benefits of the co-operation pattern. It is recommended that before joint venture, it is worthwhile to find out thoroughly generation change issues, as well as to make farm-specific development plans.
Kirjallisuuskatsauksen tietoperustana käytetään yhteistyöhön, yhteisyrittäjyyteen ja luottamukseen liittyvää kirjallisuutta, tutkimuksia ja aiheista julkaistuja artikkeleita. Tietoperustana käytetään sekä maatalouteen liittyviä julkaisuja että yleisesti yhteisyrittäjyyttä ja yhteistyötä koskevia julkaisuja. Liiketoimintamallien ja talouslaskelmien luomiseen käytetään tiloilta saatua tietoa sekä Ruokaviraston ohjeistuksia talouslaskelmien tekoon.
Yhteisyksikkö on syvin yhteistyön muoto ja se vaatii osakkailta joustavuutta ja keskinäistä luottamusta, kun luovutaan omasta itsenäisestä liiketoimintastrategiasta ja asetetaan yhteinen etu oman edun edelle. Maatilayritykset ovat perinteisesti itsenäiseen työskentelyyn tottuneita perheyrityksiä ja kooltaan pieniä, korkeintaan muutaman henkilön yrityksiä. Onnistuakseen yhteistyössä vaaditaan osakkailta suostumusta tulla johdetuiksi, sillä ilman määrätietoista johtajuutta mikään yhteistyö ei kanna pitkälle. Onnistumisen edellytyksenä pidetään myös suunnitelmallisuutta ja hyvää riskienhallintaa.
Työssä luodaan kaksi vaihtoehtoista liiketoimintamallia Yhteismaito Oy:n perustamiseksi. Yhteistyöstrategialla tavoitellaan kustannusjohtajuutta investoimalla 360 lehmän yhteisnavetta. Lisäksi työssä kartoitettiin Yhteismaito Oy:n taloudellisia vaikutuksia kantatiloille. Kantatilojen yhteisnavetasta saama nettohyöty on erilainen ja se voi vaikuttaa osaltaan luottamuksen rakentamiseen. Tilallisten tehtäväksi jää luottamuksen rakentaminen ja yhteistyökuvion tuomien taloudellisten hyötyjen riittävyyden arviointi. Suositeltavaa on, että ennen yhteisyrittäjyyttä selvitetään hyvin sukupolvenvaihdosasiat sekä tehdään tilakohtaiset kehittämissuunnitelmat.
The literature review is based on literature, research, and published articles related to collaboration, joint venture, and trust. The information base is both agricultural publications and publications on joint ventures and cooperation in general. Information obtained from farms and the Finnish Food Safety Authority's guidelines are used in making financial calculations and in building business models.
The joint venture is the deepest form of cooperation and requires flexibility and mutual trust from shareholders when abandoning their own independent business strategy and putting the common interest ahead of their own interests. Farm enterprises in Finland are traditionally family businesses accustomed to independent work and have small staff with a maximum of a few employees. For cooperation to be successful, shareholders must agree to leadership. Without clear leadership, collaboration has no chance of success. Systematic planning and good risk management are also considered prerequisites for success.
In the thesis, two business models were built to establish Yhteismaito Oy. Yhteismaito Oy is planned to be a joint venture of farmers. They are planning to build a cattle house for 360 cows. The net benefit to the owners of the joint venture is different and may contribute to a negative impact on trust. It is up to the farmers to build trust and assess the adequacy of the economic benefits of the co-operation pattern. It is recommended that before joint venture, it is worthwhile to find out thoroughly generation change issues, as well as to make farm-specific development plans.