Muro- ja pastatuotteiden valmistus ja aistinvarainen arviointi
Kariniemi, Taru (2025)
Kariniemi, Taru
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202505018535
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202505018535
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli valmistaa kahdenlaisia elintarvikemallituotteita ekstruusiota prosessointimenetelmänä käyttäen. Mallituotteiksi valikoituivat muro-/snacktuote sekä marjapasta. Resepteihin valittiin itäsuomalaisten tuottajien ja yhteistyökumppanien laadukkaita raaka-aineita. Tuotekehitystyö tehtiin Luonnonvarakeskuksen (Luke) FoodPilot-tuotekehitys¬hallissa Jokioisissa.
Muro-/snacktuotteille sekä pastoille laadittiin ensimmäiset reseptit, ja niistä saatujen kokemusten perusteella reseptejä kehitettiin eteenpäin kohti lopullisia reseptejä. Murot maustettiin ekstruusion jälkeen mustikka- ja puolukka¬maku-sokereilla, ja suolaisen snacksin maku muodostui ekstruusiomassaan lisätystä shiitakesienijauheesta. Pastoissa lopullisiksi makumaailmoiksi muotoutuivat myös shiitake, mustikka ja puolukka.
Lopullisilla resepteillä valmistetuille muroille/snackseille ja pastoille tehtiin aistinvaraiset arvioinnit koulutetulla raadilla Luken Jokioisilla sijaitsevassa aistinvaraisen arvioinnin laboratoriossa, Aistikkaassa. Muroja maistatettiin myös yleisötapahtumissa Suomessa sekä lisäksi Japanissa.
Muro-/snackmallituotteissa onnistuttiin ja niitä lähdetään viemään jatkossa eteenpäin. Pastamallituotteista ei onnistuttu saamaan niin kiinnostavia, että niitä kannattaisi viedä eteenpäin, vaan pastan kehitystyö päättyi tähän.
Muro-/snacktuotteille sekä pastoille laadittiin ensimmäiset reseptit, ja niistä saatujen kokemusten perusteella reseptejä kehitettiin eteenpäin kohti lopullisia reseptejä. Murot maustettiin ekstruusion jälkeen mustikka- ja puolukka¬maku-sokereilla, ja suolaisen snacksin maku muodostui ekstruusiomassaan lisätystä shiitakesienijauheesta. Pastoissa lopullisiksi makumaailmoiksi muotoutuivat myös shiitake, mustikka ja puolukka.
Lopullisilla resepteillä valmistetuille muroille/snackseille ja pastoille tehtiin aistinvaraiset arvioinnit koulutetulla raadilla Luken Jokioisilla sijaitsevassa aistinvaraisen arvioinnin laboratoriossa, Aistikkaassa. Muroja maistatettiin myös yleisötapahtumissa Suomessa sekä lisäksi Japanissa.
Muro-/snackmallituotteissa onnistuttiin ja niitä lähdetään viemään jatkossa eteenpäin. Pastamallituotteista ei onnistuttu saamaan niin kiinnostavia, että niitä kannattaisi viedä eteenpäin, vaan pastan kehitystyö päättyi tähän.