Kyselytutkimus vajaasti hyödynnetyistä kasviksista ja eläinperäisistä proteiininlähteistä elintarvikealan toimijoille
Lehtinen, Katariina (2025)
Lehtinen, Katariina
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025061923355
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025061923355
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä tutkittiin alueen vajaasti hyödynnettyjä kasviksia ja eläinperäisiä proteiininlähteitä. Tutkimuksella haluttiin selvittää alkutuotannon, jalostavan teollisuuden sekä jakelu- ja pakkaamotoimijoiden toiminnassa syntyviä vajaasti hyödynnettäviä raaka-aineita, niihin liittyviä haasteita sekä mahdollisia sesonkivaihteluita.
Tutkimus tehtiin kyselynlomakkeen muodossa, joka lähetettiin noin 170 elintarvikealan toimijoille sähköpostitse. Kyselylomake oli kohdennettu alkutuottajille, jalostavan teollisuuden toimijoille sekä jakelu- ja/tai pakkaamotoimijoille. Kyselylomake sisälsi vastaajalle kymmenen kysymystä, joista osa oli avoimia kysymyksiä ja osaan oli annettu vastausvaihtoehdot.
Kyselyyn vastauksia saatiin yhteensä 11. Alkutuotannon toimijoiden tuloksista voitiin todeta, että eniten hyödyntämättä jäi kasviksia kysynnän puutteen ja tuotantomäärien vaihtelun vuoksi kesällä ja syksyllä. Jakelu- ja/tai pakkaamotoimijoiden tuloksista voitiin todeta, että eniten hyödyntämättä jäi kasviksia ja hedelmiä laatuvaatimusten sekä säilyvyys- ja varastointiongelmien vuoksi ympärivuotisesti. Jalostavan teollisuuden vastauksia ei kuitenkaan voitu laskea kyselytutkimuksen tuloksiin, sillä vastauksissa ilmeni, ettei tuotannossa synny hyödyntämättä jääviä raaka-aineita.
Tutkimus tehtiin kyselynlomakkeen muodossa, joka lähetettiin noin 170 elintarvikealan toimijoille sähköpostitse. Kyselylomake oli kohdennettu alkutuottajille, jalostavan teollisuuden toimijoille sekä jakelu- ja/tai pakkaamotoimijoille. Kyselylomake sisälsi vastaajalle kymmenen kysymystä, joista osa oli avoimia kysymyksiä ja osaan oli annettu vastausvaihtoehdot.
Kyselyyn vastauksia saatiin yhteensä 11. Alkutuotannon toimijoiden tuloksista voitiin todeta, että eniten hyödyntämättä jäi kasviksia kysynnän puutteen ja tuotantomäärien vaihtelun vuoksi kesällä ja syksyllä. Jakelu- ja/tai pakkaamotoimijoiden tuloksista voitiin todeta, että eniten hyödyntämättä jäi kasviksia ja hedelmiä laatuvaatimusten sekä säilyvyys- ja varastointiongelmien vuoksi ympärivuotisesti. Jalostavan teollisuuden vastauksia ei kuitenkaan voitu laskea kyselytutkimuksen tuloksiin, sillä vastauksissa ilmeni, ettei tuotannossa synny hyödyntämättä jääviä raaka-aineita.