Perehdytysopas yritykselle Kreema
Klasila, Veera (2025)
Klasila, Veera
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025090824522
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025090824522
Tiivistelmä
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tavoitteena oli luoda selkeä perehdytysopas yritykselle Kreema Oy. Kreema on pieni leipomo-konditoria-kahvila Oulussa, jonka liiketoiminta perustuu tilaustuotteiden myynnille. Yrityksen kasvaessa perehdytysoppaan päivittäminen koettiin tarpeelliseksi. Osaksi perehdytysopasta luo-tiin prosessikuvaus tilausten vastaanottamisesta, jotta siitä syntyvien virheiden määrää pystytään jatkossa vähentämään.
Opinnäytetyön tietoperusta käsittelee perehdyttämistä, perehdytyksen tavoitteita ja hyötyjä, perehdytysprosessia sekä perehdytysmateriaaleja. Tutkimusmenetelmänä työssä käytettiin autoetnografiaa sekä työntekijöiden ja yrittäjien puolistrukturoitua haastattelua.
Tutkimusmenetelmien, tietoperustan ja yrityksen vanhan perehdytysmateriaalin pohjalta luotiin uusi selkeä perehdytysopas, jonka avulla työntekijät saavat jatkossa yhtenäisemmän ja kokonaisvaltaisemman perehdytyksen. Perehdytysopas koostuu muun muassa työsuhdeasioista, kuten työvaatteet, työaika ja sairastuminen sekä työtehtävistä ja niiden vastuista. Lisäksi opas sisältää listauksen päivittäisistä työtehtävistä tärkeysjärjestyksessä ja prosessikaaviot tilausten vastaanottamisesta sekä kahvilan avaamisesta ja sulkemisesta. Perehdytysoppaan liitteeksi luotiin myös perehdytyksen tarkistuslista, jotta perehdytyksen etenemistä pystytään seuraamaan.
Hyvin suunniteltu perehdytys auttaa uutta työntekijää sopeutumaan organisaation kulttuuriin, ymmärtämään yrityksen tavoitteet ja toimintatavat sekä hallitse-maan tehtävässään tarvittavat prosessit ja työtavat. Hyvin toteutetulla perehdytyksellä yritys voi parantaa työskentelytapojaan ja työyhteisön ilmapiiriä, mutta myös edistää työntekijöiden sitoutuneisuutta ja työhyvinvointia.
Opinnäytetyön tietoperusta käsittelee perehdyttämistä, perehdytyksen tavoitteita ja hyötyjä, perehdytysprosessia sekä perehdytysmateriaaleja. Tutkimusmenetelmänä työssä käytettiin autoetnografiaa sekä työntekijöiden ja yrittäjien puolistrukturoitua haastattelua.
Tutkimusmenetelmien, tietoperustan ja yrityksen vanhan perehdytysmateriaalin pohjalta luotiin uusi selkeä perehdytysopas, jonka avulla työntekijät saavat jatkossa yhtenäisemmän ja kokonaisvaltaisemman perehdytyksen. Perehdytysopas koostuu muun muassa työsuhdeasioista, kuten työvaatteet, työaika ja sairastuminen sekä työtehtävistä ja niiden vastuista. Lisäksi opas sisältää listauksen päivittäisistä työtehtävistä tärkeysjärjestyksessä ja prosessikaaviot tilausten vastaanottamisesta sekä kahvilan avaamisesta ja sulkemisesta. Perehdytysoppaan liitteeksi luotiin myös perehdytyksen tarkistuslista, jotta perehdytyksen etenemistä pystytään seuraamaan.
Hyvin suunniteltu perehdytys auttaa uutta työntekijää sopeutumaan organisaation kulttuuriin, ymmärtämään yrityksen tavoitteet ja toimintatavat sekä hallitse-maan tehtävässään tarvittavat prosessit ja työtavat. Hyvin toteutetulla perehdytyksellä yritys voi parantaa työskentelytapojaan ja työyhteisön ilmapiiriä, mutta myös edistää työntekijöiden sitoutuneisuutta ja työhyvinvointia.