Ukrainan sodan vaikutukset suomalaiseen elintarvikeyritykseen
Nyfors, Matti (2025)
Nyfors, Matti
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025121135167
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025121135167
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä on tutkittu Ukrainan sodan vaikutuksia suomalaiseen elintarviketeollisuuteen. Opinnäytetyössä on perehdytty yleisiin lähteisiin ja yhden keskisuuren esimerkkiyrityksen kokemuksiin. Opinnäytetyötä on tehty samalla, kun Ukrainassa edelleen soditaan ja sodan vaikutusten mittakaava on vaihdellut tutkimusta tehdessä. Osa vaikutuksista on saatu jo minimoitua ja korvaavia tavarantoimittajia on löytynyt. Osa vaikutuksista kuitenkin edelleen rasittaa elintarviketeollisuutta tai vaikuttaa muuten teolliseen toimintaan Suomessa.
Opinnäytetyössä on havainnoitu yleisiä sodan vaikutuksia suomalaiseen elintarviketeollisuuteen. Lisäksi tutkimuksessa on kuvattu esimerkkinä olleen elintarvikeyrityksen toimitusjohtajan omakohtaisia kokemuksia sodan vaikutuksista mm. pakkausmateriaalien saatavuuteen ja kustannusten nousuun.
Opinnäytetyön tavoitteena on ollut löytää niitä kriittisiä asioita, joilla voidaan tulevaisuudessa taata suomalaisen elintarviketeollisuuden toimintakyky poikkeustilanteissa. Osa näistä asioista on pienempiä, esimerkiksi hakelämpölaitosten lisärakentaminen. Osa taas vaatii huomattavasti merkittävämpiä investointeja ja hyvää yhteistyötä teollisuuden ja valtion välillä, kuten esimerkiksi pakkausteollisuuden lisääminen. Osa taas vaatii innovaatioita ja merkittävää tutkimustyötä, esimerkiksi soijaa korvaavien valkuaisten kehittäminen ja saaminen tuotantoon teollisessa mittakaavassa.
Opinnäytetyössä nostetaan esille suomalaisen elintarviketeollisuuden riippuvuus ulkomaisesta tuonnista. Isoimmiksi asioiksi nousevat pakkausmateriaalit, lannoitteiden lisäaineet, energia ja eläinten rehujen valkuaisaineet. Näiden osalta opinnäytetyössä pohditaan huoltovarmuusnäkökulmasta, että miten suomalaisen teollisuuden tulisi varautua kriiseihin. Tärkeimpiä havaintoja ovat mm. pakkausteollisuuden kehittäminen, hakkeen käytön kasvattaminen energianlähteenä ja suomalaisten valkuaislähteiden kehittäminen teolliseen mittakaavaan korvaamaan tuontisoijaa.
Opinnäytetyössä on havainnoitu yleisiä sodan vaikutuksia suomalaiseen elintarviketeollisuuteen. Lisäksi tutkimuksessa on kuvattu esimerkkinä olleen elintarvikeyrityksen toimitusjohtajan omakohtaisia kokemuksia sodan vaikutuksista mm. pakkausmateriaalien saatavuuteen ja kustannusten nousuun.
Opinnäytetyön tavoitteena on ollut löytää niitä kriittisiä asioita, joilla voidaan tulevaisuudessa taata suomalaisen elintarviketeollisuuden toimintakyky poikkeustilanteissa. Osa näistä asioista on pienempiä, esimerkiksi hakelämpölaitosten lisärakentaminen. Osa taas vaatii huomattavasti merkittävämpiä investointeja ja hyvää yhteistyötä teollisuuden ja valtion välillä, kuten esimerkiksi pakkausteollisuuden lisääminen. Osa taas vaatii innovaatioita ja merkittävää tutkimustyötä, esimerkiksi soijaa korvaavien valkuaisten kehittäminen ja saaminen tuotantoon teollisessa mittakaavassa.
Opinnäytetyössä nostetaan esille suomalaisen elintarviketeollisuuden riippuvuus ulkomaisesta tuonnista. Isoimmiksi asioiksi nousevat pakkausmateriaalit, lannoitteiden lisäaineet, energia ja eläinten rehujen valkuaisaineet. Näiden osalta opinnäytetyössä pohditaan huoltovarmuusnäkökulmasta, että miten suomalaisen teollisuuden tulisi varautua kriiseihin. Tärkeimpiä havaintoja ovat mm. pakkausteollisuuden kehittäminen, hakkeen käytön kasvattaminen energianlähteenä ja suomalaisten valkuaislähteiden kehittäminen teolliseen mittakaavaan korvaamaan tuontisoijaa.