dc.contributor.author | Pohjolainen, Monika | |
dc.date.accessioned | 2025-06-04T10:58:58Z | |
dc.date.available | 2025-06-04T10:58:58Z | |
dc.date.issued | 2025 | - |
dc.identifier.uri | http://www.theseus.fi/handle/10024/893502 | |
dc.description.abstract | SFS-ISO 9001 -standardin sertifioinnin jälkeen teknologiateollisuuden yrityksessä haluttiin kehittää tuotannon toimintaa Lean-menetelmien avulla. Luontevana jatkumona laatujärjestelmälle otettiin käyttöön 5S-järjestelmä, johon lisättiin työ-turvallisuusnäkökulma eli kuudes S. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten 6S-menetelmä vaikuttaa tuotannon selkeyteen, hukan vähentämiseen ja työturvallisuuden parantamiseen.
Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena eli laadullisena tutkimuksena. Tiedonkeruumenetelminä käytettiin Gemba kävelyjä ja tuotannon turvallisuuskatselmuksia. Lähestymistapana hyödynnettiin etnografista tutkimusta sekä 6S Lean -menetelmän vaiheita. Koska 6S on käytännönläheinen Lean-menetelmä, tuotannon työntekijät osallistuivat aktiivisesti prosessin kaikkiin vaiheisiin.
Lean 6S -periaatteiden avulla onnistuttiin parantamaan työn tehokkuutta, vähentämään turhaa liikkumista työpisteiden ja työkalujen välillä sekä minimoi-maan hukka-aikaa. Lisäksi menetelmä paransi työturvallisuutta erityisesti työ-ympäristön siisteyden kautta. Tulokset osoittivat, että 6S-menetelmän onnistunut käyttöönotto edellyttää systemaattista suunnittelua ja johdon vahvaa sitoutumista.
6S-menetelmä osoittautui tehokkaaksi keinoksi kehittää tuotannon toimintaa ja lisätä työturvallisuutta teknologiateollisuuden yrityksessä. Sen käyttöönotto vaatii jatkuvaa seurantaa ja henkilöstön aktiivista osallistamista. Tulosten perusteella 6S-menetelmää voidaan suositella vastaaviin tuotantoympäristöihin, joissa tavoitteena on toimintaprosessien tehostaminen ja turvallisuuden parantaminen. | - |
dc.language.iso | fin | - |
dc.rights | fi=All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.|sv=All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.|en=All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.| | - |
dc.title | Tuotannon hukka-ajan vähentäminen 6S menetelmän avulla | - |
dc.type.ontasot | fi=Ylempi AMK-opinnäytetyö|sv=Högre YH-examensarbete|en=Master's thesis| | - |
dc.identifier.urn | URN:NBN:fi:amk-2025060420132 | - |
dc.subject.degreeprogram | fi=Teknologiaosaamisen johtaminen|sv=Teknologibaserat ledarskap|en=Technology Management| | - |
dc.subject.yso | lean-ajattelu | - |
dc.subject.yso | kehittäminen | - |
dc.subject.yso | työturvallisuus | - |
dc.subject.yso | prosessit | - |
dc.subject.yso | tehokkuus | - |
dc.subject.yso | työympäristö | - |
dc.subject.yso | yritykset | - |
dc.subject.yso | laadunhallinta | - |
dc.subject.yso | laatujärjestelmät | - |
dc.subject.yso | tuotanto | - |
dc.subject.discipline | Lean-johtamisen tutkinto-ohjelma | - |
annif.suggestions.links | http://www.yso.fi/onto/yso/p24769|http://www.yso.fi/onto/yso/p4230|http://www.yso.fi/onto/yso/p2314|http://www.yso.fi/onto/yso/p2111|http://www.yso.fi/onto/yso/p944|http://www.yso.fi/onto/yso/p8329|http://www.yso.fi/onto/yso/p8544|http://www.yso.fi/onto/yso/p3128|http://www.yso.fi/onto/yso/p9907|http://www.yso.fi/onto/yso/p2722 | fi |
dc.rights.accessrights | Rajattu käyttöoikeus / Restricted access / Tillgången är begränsad | |